Μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» ζητά η Κατερίνα Παπακώστα

Με κατάθεση Ερώτησης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Τρικαλινή Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ζήτησε τη δυνατότητα μετάθεσης της ημερομηνίας έναρξης του Προγράμματος «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», όπως ορίστηκε και για τις περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και Κρήτης, Β. Αιγαίου & Ν. Αιγαίου, αντίστοιχα.

 

Όπως επισημαίνει σε σχετικό υπόμνημα προς την κα. Παπακώστα, το «ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ», η Θεσσαλία είναι η περιφέρεια που θα εισέλθει, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, πρώτη, στην πλατφόρμα του Προγράμματος, στις 9/12. Όμως, οι ιδιαίτερες συνθήκες, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και των μέτρων που έχουν ληφθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας, δυσχεραίνουν το έργο των μηχανικών, όσον αφορά τις μετρήσεις των κατοικιών, προκειμένου να συνταχθούν οι φάκελοι των δικαιολογητικών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση πολλών μετρήσεων, με αποτέλεσμα να μην υποβληθούν οι αιτήσεις αρκετών ενδιαφερομένων.

 

Ακόμη, στην Ερώτηση της Βουλευτού, τονίζεται για έναν ακόμη λόγο, η δυσμενής κατάσταση της Δυτικής και Κεντρικής Θεσσαλίας, που δεν είναι άλλος από τον καταστροφικό Μεσογειακό Κυκλώνα «Ιανό», που πλημμύρισε και σάρωσε στο πέρασμα του πολλές κατοικίες στην Περιφέρειά μας.

 

Στη δήλωσή της αναφέρει: «Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» αποτελεί την μετάβαση, για εκατοντάδες κατοικίες , προς ένα “Έξυπνο Σπίτι”. Η ενεργειακή αναβάθμιση των οικιακών κτηρίων και η μείωση της κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων, οδηγούν στην εξοικονόμηση χρημάτων αλλά αποτελούν , επίσης, μια σημαντική εξέλιξη στην πορεία της χώρας μας προς ένα «πράσινο μέλλον».

 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη δεδομένη χρονική συγκυρία, βρίσκεται σε δυσμενή κατάσταση, αφενός λόγω της επιδημιολογικής έξαρσης των τελευταίων μηνών, και αφετέρου, λόγω των καταστρεπτικών συνεπειών του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανός», που σάρωσε την Περιφέρειά μας. Το γεγονός πως η έναρξη εισόδου στην πλατφόρμα του Προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί, για ακόμη μια φορά, από την Θεσσαλία, οδηγεί σε δυσαρέσκεια τους μηχανικούς, καθώς αντιμετωπίζουν κωλύματα στην πλατφόρμα, την οποία ταυτόχρονα επισκέπτονται πολίτες και μηχανικοί από όλη την Ελλάδα.

 

Απευθυνόμενη, λοιπόν, προς τον αρμόδιο Υπουργό, με Ερώτηση μου, ζήτησα να στηριχθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω της μετάθεσης για την όσο το δυνατόν πιο απομακρυσμένη, χρονικά, ημερομηνία, της έναρξης του Προγράμματος, προκείμενου να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος, για την υποβολή των δικαιολογητικών και των αιτήσεων». Αιτήθηκε η κα. Παπακώστα.

Σχετικές δημοσιεύσεις