Μεγάλη πίεση στους λογιστές από τον όγκο εργασίας – Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Τρικάλων

Για εξουθενωτική πίεση λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίες από αλλαγές και νομοθετήματα μίλησαν στη σημερινή κινητοποίηση που διοργάνωσαν οι λογιστές

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής στη ΔΟΥ Τρικάλων η Επιτροπή Αγώνα Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Τρικάλων και το Σωματείο Μισθωτών Λογιστών και Βοηθών Λογιστών Τρικάλων.

Η τοπική επιτροπή με την κινητοποίηση στηρίζει τις πρωτοβουλίες για αποχή των λογιστών, σαν μια ελάχιστη πρώτη αντίδραση στην εξουθενωτική πίεση που δέχονται.

Στηρίζει τις συγκεντρώσεις σωματείων και επιτροπών αγώνα σε όλη χώρα, καθώς όπως ανέφεραν μέλη της έφτασε η ώρα να βγουν στο προσκήνιο οι πραγματικές ανάγκες των λογιστών και να φωνάξουν το «δεν πάει άλλο».

Δεν φταίει μόνο η έκτακτη κατάσταση της πανδημίας. Αν ήταν αυτό το πρόβλημα η λύση θα βρισκόταν εύκολα. Η εφαρμογή της τεχνολογίας, των ηλεκτρονικών πλατφορμών, των ηλεκτρονικών διαδικασιών, η ψηφιοποίηση της οικονομίας, αντί να διευκολύνουν, έκαναν το βίο αβίωτο στους λογιστές. Και το πρόβλημα προφανώς δεν είναι η ψηφιοποίηση και η νέα τεχνολογία, αλλά οι στόχοι που εξυπηρετεί η χρήση τους.

Είναι τέτοιος ο όγκος δουλειάς, ειδικά στα λογιστικά γραφεία, που φαντάζει απίθανο για την πλειοψηφία των λογιστών να μπορεί να ανταποκριθεί χωρίς να εξουθενωθεί σωματικά, ψυχικά, πνευματικά. Και η κατάσταση προφανώς θα γίνει χειρότερη, αφού είμαστε στην αρχή νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Στο διεκδικητικό πλαίσιο της Επιτροπής συγκαταλέγονται μεταξύ των άλλων τα εξης:

·         Να δοθεί άμεσα ουσιαστική παράταση υποβολής όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων και για τις πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ και στο «ΕΡΓΑΝΗ». Παράταση υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων τουλάχιστον έως 30/9/2020. Μεταφορά όλων των δηλωτικών προθεσμιών που λήγουν εντός του Αυγούστου την  15/09 με σκοπό ο Αύγουστος να καθιερωθεί μήνας ανάπαυσης των λογιστών.

·         Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντιλαϊκών νόμων. Καμία απόλυση. Καμία σκέψη για επιβολή επ΄ αόριστον της τηλεργασίας. Να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των εργαζομένων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να υπάρχει γιατρός εργασίας σε μόνιμη βάση.

·         Κανένας εξαναγκασμός για άνευ αποδοχών ή κανονική άδεια. Να δοθούν αναρρωτικές άδειες σε όσους νοσούν και ειδικές άδειες σε εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εγκύους. Οι άδειες που πήραν οι εργαζόμενοι στην προηγουμένη περίοδο κάτω από πίεση να μην αφαιρεθούν από τα υπόλοιπα των ετησίων αδειών τους.

·         Προστασία του εισοδήματος. Καμία περικοπή σε μισθούς και λοιπές απολαβές των εργαζομένων. Απαιτούμε πλήρη κάλυψη του μισθού σε περίπτωση εκ περιτροπής εργασίας ή όποιου άλλου μέτρου. Χορήγηση σταθερού επιδόματος ανεργίας για τους μισθωτούς με ΔΠΥ και αυτοαπασχολούμενους. Να καταβληθεί σε όλους τους λογιστές η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ για τον μήνα Μάιο.

·         Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ για αυτοαπασχολούμενους λογιστές και εργαζόμενους με ΔΠΥ (στην περίπτωση των μισθωτών από την καταβολή των εισφορών του εργαζόμενου) για όλο το 2020, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, κατ’ αρχάς για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.

·         Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους. Άμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημοσίων νοσοκομείων.

·         Την άμεση νομοθέτηση του δικαιώματος ασθενείας για τους λογιστές.

 

 

Πηγή: krinilive

Σχετικές δημοσιεύσεις