Μεγάλη αύξηση αιτήσεων για τα αδήλωτα τετραγωνικά στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ

Την ικανοποίησή του για την αύξηση των δηλώσεων στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα τετραγωνικά των κτισμάτων, εξέφρασε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι δηλώσεις έφτασαν στις 288.746 και τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα στα 7.310.9 76, μέχρι τις 29 Απριλίου. Ετσι ο κ. Παπαστεργίου, τόνισε ότι «Η ΚΕΔΕ αναδεικνύει σε προτεραιότητά της τη δημιουργία ενός σύγχρονου μοντέλου λειτουργίας των Δήμων, που θα στηρίζεται στη χρήση των νέων τεχνολογιών και στην παροχή ποιοτικότερων και χαμηλότερου κόστους υπηρεσιών». Κυρίαρχος στόχος για τον κ. Παπαστεργίου, το «να εξυπηρετούνται οι συμπολίτες μας σε σύντομο χρόνο και χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται από το χώρο τους. Μέρα με τη μέρα κερδίζουμε το στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού της αυτοδιοίκησης, προς όφελος των πολιτών».

 

Τα στοιχεία

 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Κ.Ε.Δ.Ε. (https://tetragonika.govapp.gr/), για την υποβολή από τους ιδιοκτήτες ακινήτων όλων των Δήμων της χώρας, των αιτήσεων διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων που έχουν στην ιδιοκτησία τους, συνεχίζει τη λειτουργία της. Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, μέχρι τις 29 Απριλίου 2020, μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας, είχαν υποβληθεί (και βρίσκονται σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης) 288.746 δηλώσεις και είχαν δηλωθεί 7.310.976 επιπλέον τετραγωνικά μέτρα (αύξηση των τετραγωνικών σε ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, με βάση τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, κατά 36,83%). οι περισσότερες νέες δηλώσεις (3479) και ο μεγαλύτερος αριθμός δηλωθέντων τετραγωνικών ( 273.417, 65 τ.μ. ) προέρχονται από τον Δήμο Λαρισαίων και ακολουθούν οι Δήμοι Ηρακλείου Κρήτης, Βόλου, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.
Με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχουν διευκολυνθεί να υποβάλλουν χωρίς κόστος δηλώσεις, πολίτες που διαθέτουν ακίνητα στη χώρα μας αλλά σήμερα ζουν στο εξωτερικό. Από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προέρχεται η πλειονότητα των χρηστών από το εξωτερικό.
Η επισκεψιμότητα της σελίδας έχει ξεπεράσει τα 2,7 εκατομμύρια χρήστες και η μέση διάρκεια περιόδου σύνδεσης είναι 4΄46″.
Η πλατφόρμα έχει διαμορφωθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην χρειάζονται άλλα δικαιολογητικά και να προκύπτει αυτόματα η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και στα πραγματικά που θα δηλωθούν, βάσει των οποίων θα γίνεται μετά τη διόρθωσή τους η χρέωση των ανταποδοτικών τελών.
Η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Εσωτερικών, την ΑΑΔΕ και τη ΓΓΠΣ.

Ως τις 30 Ιουνίου η προθεσμία

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των επιπλέον τετραγωνικών έχει παραταθεί έως τις 30 Ιουνίου 2020 κι όσοι ιδιοκτήτες υποβάλλουν δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών των ακινήτων τους, θα απαλλαγούν από αναδρομικές χρεώσεις, ενώ και οι Δήμοι θα έχουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους δημότες τους αφού θα αυξηθούν τα έσοδά τους.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Σχετικές δημοσιεύσεις