Λέσχη Τρίκαλα: Η δικαστική απόφαση είναι μία νίκη αλλά ο φασισμός δεν νικιέται στα δικαστήρια

Οποιαδήποτε νίκη κατά του φασισμού είναι: «Νίκη κατά του φασισμού». Δέκα νεοναζί στη φυλακή είναι μια καλή αρχή. Είκοσι, ακόμη καλύτερα. Όμως ο φασισμός δεν νικιέται στα δικαστήρια.

Αναμφίβολα, η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει σωστά τη δουλειά της στην αντιμετώπιση των εγκλημάτων αλλά ο φασισμός δεν θα ξεριζωθεί έτσι. Θέλει Παιδεία, διάλογο, κριτική σκέψη, αντίσταση στις γειτονιές και στους χώρους εργασίας.  Με τη φυλάκιση των ηγετών της Χρυσής Αυγής μπορεί να διαλύσεις τη συγκεκριμένη οργάνωση, τη Χρυσή Αυγή. Ο φασισμός όμως θα βρει άλλη έκφραση αν δεν τελειώσουμε μαζί του οριστικά..

Ο καπιταλισμός χρησιμοποιεί τον φασισμό κατά το δοκούν. Ας θυμηθούμε από τη μία τις εποχές που το σύστημα… συστηματικά πρόβαλλε τη ΧΑ ως αντισυστημική, με τα ΜΜΕ να φιλοξενούν σχεδόν καθημερινά στελέχη της και να «ταΐζουν» τους θεατές ψεύτικες ιστορίες. Και από την άλλη, ας θυμηθούμε τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών όλων των κυβερνητικών κομμάτων –ακόμη και στελεχών ακροδεξιάς προέλευσης– για υποχρέωση καταδίκης του μορφώματος της ΧΑ.

Σημασία έχει να καταλάβει κανείς ότι «το αυγό του φιδιού» δεν επωάστηκε στον αέρα. Υπήρξαν εκείνοι που κάλυψαν  και χρηματοδότησαν κρυφά και φανερά αυτή την επώαση. Υπήρξε μια φωλιά χτισμένη με ατιμωρησία, κατευθυνόμενη προπαγάνδα, αντιεπιστημονική ρητορεία, απύθμενη συνομωσιολογία και χαζοχαρούμενη «άγνοια» που το φιλοξένησε.

Η αδιαφορία μας και πολύ περισσότερο ο εφησυχασμός μας στους αστικούς θεσμούς δεν πρόκειται να εξαφανίσουν τον φασισμό.

Ο ποιητής το είπε σοφά: «Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος. Τσάκισέ τον!»

Σχετικές δημοσιεύσεις