Κ.Σκρέκας στην Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών: Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει οικονομικό μοντέλο και να δώσει έμφαση στην παραγωγή

Η κρίση του κορωνοϊού απέδειξε ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει οικονομικό μοντέλο και να δώσει έμφαση στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, διεμήνυσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, μιλώντας την Πέμπτη στη διαδικτυακή συζήτηση της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών με τίτλο «Σκιαγραφώντας το μέλλον της αγροδιατροφής στην Ελλάδα».

 

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι η πραγματικότητα είναι πως με αφορμή την υγειονομική κρίση φάνηκε ότι μια οικονομία δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε ένα κλάδο. Η μονοκαλλιέργεια δεν είναι καλό πράγμα ούτε στην οικονομία, είπε χαρακτηριστικά. Το ζητούμενο για τα επόμενα χρόνια, σημείωσε ο Υφυπουργός, είναι μέσω του πρωτογενούς τομέα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με ικανοποιητικά εισοδήματα, ώστε να παραμείνουν ενεργοί οι σημερινοί αγρότες αλλά και να εισέλθουν νέοι στην αγροτική παραγωγή. Στόχος είναι επίσης να υπάρχει υψηλή συμμετοχή στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας.

 

Σήμερα, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, επισήμανε ο κ. Σκρέκας, καθώς ολοκληρώνεται η προγραμματική περίοδος 2014-2020 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και πρέπει να σχεδιασθεί η νέα περίοδος 2021-2027. Βασικοί άξονες της νέας περιόδου θα αποτελέσουν οι φιλόδοξοι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτοί αποτυπώνονται στη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο»: Μείωση της περίσσειας λιπάσματος κατά 50%, μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά 50% και αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων βιολογικής καλλιέργειας στο 25% της χρησιμοποιούμενης γης.

 

Σε αυτή την κατεύθυνση, προσέθεσε, πρέπει να στηρίξουμε τους αγρότες κατά τη μετάβαση στα νέα μοντέλα καλλιέργειας. Η μετάβαση αυτή θα καταστεί εφικτή χάρη στις επενδύσεις, την εκπαίδευση των παραγωγών με ένα νέο, ανοικτό και καινοτόμο σύστημα γεωργικών συμβουλών, καθώς και την παροχή κινήτρων για τους νέους αγρότες.

 

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις επενδύσεις, ο κ. Σκρέκας είπε πως έχει υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε οι επενδύσεις του πρωτογενούς τομέα, που ξεπερνούν τα 500.000 ευρώ, να ενταχθούν στον Αναπτυξιακό Νόμο. Επίσης, συμπλήρωσε ότι μέσα στην επόμενη τριετία, τετραετία αναμένεται μια επενδυτική «έκρηξη» στον αγροτικό τομέα, με επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 2 δις ευρώ.

 

Από το Γραφείο Τύπου

Σχετικές δημοσιεύσεις