Κ. Σκρέκας: Η Κυβέρνηση στηρίζει ενεργά τις επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας

Η Κυβέρνηση στηρίζει ενεργά τις επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας, προκειμένου να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, επισήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, σε ευρεία τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με εκπροσώπους της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ).

 

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν ο προσδιορισμός του μηχανισμού υπολογισμού της οικονομικής στήριξης για την κάλυψη της μείωσης των πωλήσεων, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης που οφείλεται στην πανδημία.

 

Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης σε όποιες επιχειρήσεις είναι αυτό δυνατό.

 

Η υδατοκαλλιέργεια είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς κλάδους του πρωτογενούς τομέα, με τις εξαγωγές να ανέρχονται στο 80% της παραγωγής. Η πανδημία του κορωνοϊού  προκάλεσε μεγάλο πλήγμα στις επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς η πτώση των πωλήσεων ξεπέρασε σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 60%.

 

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στοχεύει στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των μέτρων και δράσεων που περιλαμβάνονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 (ΕΠΑλΘ), δεδομένου ότι, λόγω χαμηλής απορροφητικότητας, στο Πρόγραμμα υπάρχουν ακόμα σημαντικοί πόροι για να διατεθούν.

 

Επίσης, προωθείται με οργανωμένο τρόπο η ενίσχυση των δράσεων προβολής των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές και να κερδίσουν έδαφος έναντι των ανταγωνιστών τους.

 

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και η Υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις