Ιδιαίτερης πολιτισμικής σημασίας το Ψηφιακό Αποθετήριο Μουσικής των Βλάχων

Σημαντική ήταν η εκδήλωση με θέμα την Άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τη μουσική των Βλάχων που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Η δράση με τίτλο «Ψηφιακό Αποθετήριο της Μουσικής των Βλάχων»(www.vlahoi-archive.gr  )  του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βέροιας υλοποιείται υπό την αιγίδα και με οικονομική επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟΑ) και αποσκοπεί στη διερεύνηση, τεκμηρίωση και διαφύλαξη σημαντικού στοιχείου της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, προβλέπει τη συνεργασία της ακαδημαϊκής κοινότητας με την κοινότητα των φορέων και συμβάλλει στην ανάδειξη του στοιχείου της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς σε ερευνητές και στο ευρύ κοινό προβλέποντας ότι κάθε ενδιαφερόμενος/η θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στο αποθετήριο.

Για την σημασία του αποθετηρίου στη δημιουργία προϋποθέσεων για την τόνωση της γλώσσας μίλησε ο Καθηγητής στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Παν. Δυτ. Μακεδονίας κ. Συμεών Καραφόλας επισημαίνοντας πως «Καταρχήν η ψηφιακή αυτή δημιουργία προσφέρει σε απλή ψηφιακή μορφή με εύκολη χρήση ένα μεγάλο μέρος των τραγουδιών στη βλάχικη γλώσσα από έναν μεγάλο αριθμό περιοχών εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι πολύ σημαντικό ότι για την παραγωγή αυτή ένωσε σε μια συνεργασία μια σειρά από δημιουργούς α) την πρώτη ύλη που είναι τα τραγούδια β) τους δημιουργούς, αυτούς που αρχειοθέτησαν σε διάφορες περιοχές τα τραγούδια ή ιστορίες γ) τους ερευνητές που προσπάθησαν να αντλήσουν όλη αυτή την ύλη δ) τους τεχνικούς που ψηφιοποίησαν όλα αυτά».

Επίσης ο Φιλόλογος και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας κ. Τάκης Γκαλαϊτσης μίλησε για τη «διαχείριση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των Βλάχων και το αρχείο  του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Το Ψηφιακό Αποθετήριο δεν αποτελεί μια στατική διαδικασία. Διαρκώς θα εμπλουτίζεται και η πρόσβαση θα είναι προσιτή σε όλους, όπου γης. Κυρίως όμως θα έχουν τη δυνατότητα να καταφεύγουν σε αυτό το πρωτογενές υλικό μουσικολόγοι, χορογράφοι, εθνολόγοι, γλωσσολόγοι, ιστορικοί κ.λπ. και χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα κατά επιστήμη εργαλεία να το αξιοποιούν ανάλογα ενώ η ψηφιοποίηση δεν θα περιοριστεί μόνο στη μουσική αλλά θα επεκταθεί στις παραδοσιακές φωτογραφίες, στις ενδυμασίες και στα υφαντά, στη βιβλιοθήκη και σε άλλους τομείς».

Για την μουσική και τους μουσικούς των Βλάχων μέσα από το αρχείο καταγραφών του αποθετηρίου του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας μίλησε ο Μουσικολόγος-Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Παν. Ιωαννίνων κ. Γιώργος Κοκκώνης ενώ την συζήτηση συντόνισε η πολιτιστική διαχειρίστρια του έργου κα Χάρις Πατσαβούρα.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις