Ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας η νέα έκδοση των «Θεσσαλικών Μελετημάτων»

Παρουσιάσθηκε προχθές Σάββατο στα Τρίκαλα

 

Με μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στη Στέγη Λαϊκού Πολιτισμού/αίθουσα Πινακοθήκης Θεοδ. Μάρκελλου η παρουσίαση του επιστημονικού περιοδικού «ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ» (τόμος 13, σελ. 408) που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Τρικκαίων, ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων και ο Εκδοτικός Οίκος Κ. & Μ. Αντ. Σταμούλη (Θεσσαλονίκη).

Εκ των παρουσιαστών ο  δημοσιογράφος κ. Λάζαρος Τσουμένης, που παρουσίασε, μεταξύ άλλων, την μελέτη του κ. Θεόδωρου Νημά για τα ποτάμια, τις λίμνες και τις πλημμύρες της Θεσσαλίας εξ αιτίας της υπερχειλίσεως ποταμών ή πολυήμερων καταρρακτωδών βροχών, καθώς και τις καταστροφικές συνέπειές τους.

Όπως αναφέρεται στην μελέτη «Ένα από τα δύο μεγάλα ποτάμια, που διασχίζουν τη Θεσσαλία, είναι ο Αχελώος ή Ασπροπόταμος, ο οποίος ρέει στο δυτικό άκρο της ανάμεσα στα ψηλά βουνά της Πίνδου και διά της Αιτωλοακαρνανίας εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, χωρίς να προκαλεί πλημμύρες στη Θεσσαλία. Το δεύτερο και κύριο μεγάλο ποτάμι είναι ο Πηνειός, ο οποίος έχει τις πηγές του στην Πίνδο, διασχίζει την πεδινή Θεσσαλία και εκβάλλει στο Αιγαίο Πέλαγος μέσα από το στενό των Τεμπών, ανάμεσα στα βουνά Όλυμπος και Όσσα. Ο Πηνειός στην πορεία του δέχεται τα νερά πολλών παραποτάμων του, οι οποίοι πηγάζουν από τα βουνά που περιβάλλουν τη Θεσσαλία (Καμβούνια, Χάσια, Πίνδος, Άγραφα, Όθρυς κ.ά.) και στη διάρκεια μεγάλων βροχοπτώσεων γίνονται επικίνδυνοι προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες, όπως και ο ίδιος ο Πηνειός.

Ειδικότερα: στην αρχή εξετάζονται οι αναφορές των αρχαίων συγγραφέων Ηροδότου και Στράβωνος στη Θεσσαλία και τα ποτάμια της, και ακολουθεί κατά σειράν η καταγραφή των ποταμών και των λιμνών της Θεσσαλίας, καθώς και των μεγάλων πλημμυρών που σημειώθηκαν σ’ αυτή».

 

Την εκδήλωση, η οποία τελoύσε υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων, συντόνισε ο πρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. και διευθυντής των «Θεσσαλικών Μελετημάτων» κ. Θεόδωρος Νημάς και μίλησαν ο κ. Δημήτριος Σούλας, καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων – αντιπρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. που τόνισε ότι το εν λόγω περιοδικό «αβιάστως δύναται να χαρακτηρισθεί συλλεκτικό, καθώς εμπεριέχει εξόχως ενδιαφέροντα θέματα από πλευράς ερευνών, που εκκινούν από τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας και φθάνουν ως τις ημέρες μας» καθώς και η φιλόλογος κα Δήμητρα Βαργιάμη.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις