«Η πλημμυρική λειτουργία της Θεσσαλίας: το χρονικό της πλημμύρας Daniel», ήταν το θέμα που παρουσίασε το απόγευμα της Πέμπτης στο Μουσείο Τσιτσάνη ο Dr Κωνσταντίνος Βουβαλίδης, Καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας – Γεωμορφολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ., στην 135 η διάλεξη του Φ.Ι.ΛΟ.Σ.
Στην ομιλία, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του νεοεκλεγέντος Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα, ο διακεκριμένος καθηγητής τόνισε: «Ήρθα στα Τρίκαλα, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. με μεγάλη χαρά, αν και γνώριζα ότι είναι πολύ νωπές οι μνήμες από μια τέτοια καταστροφή και ο πόνος ακόμη δεν έχει κοπάσει. Το έπραξα όμως με την λογική ότι ήθελα να περιγράψω τι έγινε σε όλη την πεδιάδα της Θεσσαλίας και ο κάθε πολίτης, με τις δικές του βιωματικές γνώσεις, να αντιληφθεί σε ποιο στάδιο της πλημμύρας βρέθηκε το σπίτι ή η επιχείρησή του, αλλά και τι συνέβη στην περιοχή του. Έτσι θα διαμορφωθεί τέτοια συνείδηση ή μια γνώση, αν το θέλετε, στους πολίτες, η οποία θα τους κατευθύνει στην προσπάθειά τους για ανασυγκρότηση.
Είμαι στην Θεσσαλία γιατί θέλω ν’ αρχίσουμε να βάζουμε όλοι ένα λιθαράκι και να κατανοούμε το φαινόμενο. Εάν το κατανοήσουμε, τότε θα βρεθούν λύσεις. Θα τις απαιτήσουμε. Θα έρθουν επιστημονικές ομάδες, ίσως και λίγο διαφορετικές από τις υπάρχουσες, και θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια νέα αντίληψη Κράτους – Πολίτη. Δηλαδή, μια αντίληψη ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν προσπάθειες για ν’ ανταποκριθούμε στην μεταβολή που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Με αυτόν τον τρόπο οι έξυπνοι άνθρωποι θα λύσουν τα προβλήματά τους.
Πάντως, οι επιστημονικές απόψεις συγκλίνουν στο ότι θα πρέπει να μετεγκατασταθούν ολόκληρα χωριά ή βιομηχανικές μονάδες που εκτείνονται σήμερα στην «επικίνδυνη ζώνη» διότι ουδείς είναι εις θέσιν να αποκλείσει την επανάληψη αντίστοιχων καταστρεπτικών πλημμυρικών φαινομένων στο εγγύς ή απώτερο μέλλον». Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. κα Ναυσικά Μουλά.