Η πλανητική-ψυχαναλυτική περιπέτεια της πανδημίας στην Σουίτα Art Cafe

Το προσεχές Σάββατο 3 Φεβρουαρίου παρουσιάζεται το βιβλίο της Κατρίν Μιγιό “Άβαθο Ρυάκι”

 

Παρουσίαση του βιβλίου της ψυχαναλύτριας και συγγραφέως Κατρίν Μιγιό “Άβαθο Ρυάκι” θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 3 Φεβρουαρίου στη Σουίτα Art Cafe στις 7 μ.μ.

Την εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου διοργανώνουν οι εκδόσεις «Επέκεινα» και το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος της πόλης μας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η συμπολίτης ψυχαναλύτρια και μεταφράστρια του βιβλίου Βέρα Παύλου, η παιδίατρος Εύη Παπαθανασίου και ο ψυχολόγος, υπεύθυνος των εκδόσεων «Επέκεινα» Βαγγέλης Γαλάνης.

 

Ένα βιβλίο για την πανδημία

Η συναρπαστική γραφή της ψυχαναλύτριας και συγγραφέως Κατρίν Μιγιό, με αφορμή  την εμπειρία της νοσηλείας της σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στην αρχική φάση της πανδημίας του κορονοιού στη Γαλλία, δίνει άλλη διάσταση στην πλανητική περιπέτεια.

Με εφόδια την ψυχανάλυση, τη σχέση της με  το άφατο, με το Πραγματικό (Réel) διέρχεται εκ νέου την ιστορία της, τις κομβικές στιγμές της ανάλυσής της και της ζωής της. Βουτά στην Άβυσσο για να βγει με την συγγραφή -που εμβαπτίζεται σε μεγάλους συγγραφείς και ποιητές όπως ο Μαλλαρμέ, ο Σελί , ο Μισώ, ο Πόε, ο Μπέκετ, σε φιλοσόφους όπως ο Καντ και ο Μπερκ, σε μυστικούς όπως η Μαντάμ ντε Γκιγιόν–για να αναδυθεί σε  άλλη κοίτη του ποταμού.

Οι καταστροφικές δυνάμεις της φύσης που μοιάζει να αδιαφορούν για την εκμηδένιση του ανθρώπου, προκαλούν μια σχέση απόλαυσης και ακινητοποίησης του ψυχισμού μπροστά στο μεγαλείο της. Εγκατάλειψη που σχετίζεται ασυνείδητα με καταστροφικές πλευρές της σχέσης με τον Άλλο… Από την  ασκητική ενατένιση της καταστροφής, στην κοφτερή προσπάθεια του νου να βρει μια λογική σε αυτή την κατακρήμνιση της ανθρωπότητας με όχημα το ασυνείδητο, η οποία οδηγεί σε επανεκκίνηση της ζωής σε νέα κατεύθυνση.

Απέναντι σε ένα λόγο  φοβικό, ο οποίος φετιχοποιεί την επιβίωση αποφεύγοντας  τον θάνατο, λόγο που κυριάρχησε στην πανδημία, η Κατρίν Μιγιό με αφορμή έναν πίνακα που είχε δει σε επίσκεψή της με τον Λακάν στην Σικελία, περνά μέσα από  την αποδοχή του  ανυπέρβλητου ορίζοντα του θανάτου  για να μας δώσει ένα πόνημα προς την πλευρά της ζωής. Ισορροπία και γαλήνη που εκφράζεται με τον στίχο του Μαλλαρμέ που δίνει και τον τίτλο στο βιβλίο της:

Άβαθο ρυάκι, συκοφαντημένο, ο θάνατος.

 

Η συμπολίτης μεταφράστρια Βέρα Παύλου

Μετά την δημοσίευση του βιβλίου «Στην Εντατική» της Βέρας Παύλου, παιδαγωγού-ψυχαναλύτριας, καταγόμενης από τα Τρίκαλα με θέμα τη νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας στη διάρκεια του κορωνοιού και τη σχέση γιατρού-ασθενή, ένα νέο βιβλίο «Άβαθο Ρυάκι», συναφές, συμπληρωματικό, έρχεται να εμπλουτίσει τον αναστοχασμό πάνω στην εμπειρία της πανδημίας, της νόσησης αλλά και της ίασης. Η μετάφραση είναι της Βέρας Παύλου και εκδόθηκε από τις εκδόσεις Επέκεινα, Βαγγέλης Γαλάνης, Τρίκαλα. Η ασθένεια είναι πάντοτε μια ευκαιρία να αναμοχλεύσει κάποιος την ζωή του και την ιστορία του και να κάνει επανεκκίνηση σε άλλη κατεύθυνση. Πολύ περισσότερο σε μία συγκυρία όπου όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με την ασθένεια και τον θάνατο. Αυτή η ισότητα απέναντι στο ανυπέρβλητο αυτό όριο, η αίσθηση κοινότητας ,δίνει δύναμη στη Γαλλίδα συγγραφέα και ψυχαναλύτρια Catherine Millot να κινηθεί προς τη ζωή με νέα ορμή. Περνώντας πάντοτε από την ψυχική επεξεργασία, απαραίτητη για το προχώρημα.

Σχετικές δημοσιεύσεις