Η πλανητική-ψυχαναλυτική περιπέτεια της πανδημίας στο βιβλίο «Άβαθο ρυάκι»

Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στη «Σουίτα»

 

«Άβαθο ρυάκι» τιτλοφορείται το νέο βιβλίο της ψυχαναλύτριας και συγγραφέως κας Catherine Millot που με αφορμή την πλανητική περιπέτεια του κορονοϊού επεξεργάζεται την εμπειρία νόσησης που οδηγεί στην επανεκκίνηση της ζωής δίνοντας άλλη διάσταση σε κομβικά συμβάντα και το οποίο παρουσιάστηκε με επιτυχία το απόγευμα του Σαββάτου στη Σουίτα Art Cafe από τις εκδόσεις «Επέκεινα» και το βιβλιοπωλείο ΤΣΙΟΠΕΛΑΚΟΣ.

Η συναρπαστική γραφή της με αφορμή  την εμπειρία της νοσηλείας της σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στην αρχική φάση της πανδημίας του κορονοϊού στη Γαλλία, δίνει άλλη διάσταση στην πλανητική περιπέτεια.

Με εφόδια την ψυχανάλυση, τη σχέση της με  το άφατο, με το Πραγματικό (Réel) διέρχεται εκ νέου την ιστορία της, τις κομβικές στιγμές της ανάλυσής της και της ζωής της. Οι καταστροφικές δυνάμεις της φύσης που μοιάζει να αδιαφορούν για την εκμηδένιση του ανθρώπου, προκαλούν μια σχέση απόλαυσης και ακινητοποίησης του ψυχισμού μπροστά στο μεγαλείο της. Εγκατάλειψη που σχετίζεται ασυνείδητα με καταστροφικές πλευρές της σχέσης με τον Άλλο… Από την  ασκητική ενατένιση της καταστροφής, στην κοφτερή προσπάθεια του νου να βρει μια λογική σε αυτή την κατακρήμνιση της ανθρωπότητας με όχημα το ασυνείδητο, η οποία οδηγεί σε επανεκκίνηση της ζωής σε νέα κατεύθυνση.

Απέναντι σε ένα λόγο  φοβικό, ο οποίος φετιχοποιεί την επιβίωση αποφεύγοντας  τον θάνατο, λόγο που κυριάρχησε στην πανδημία, η Κατρίν Μιγιό με αφορμή έναν πίνακα που είχε δει σε επίσκεψή της με τον Λακάν στην Σικελία, περνά μέσα από  την αποδοχή του  ανυπέρβλητου ορίζοντα του θανάτου  για να μας δώσει ένα πόνημα προς την πλευρά της ζωής. Ισορροπία και γαλήνη που εκφράζεται με τον στίχο του Μαλλαρμέ «Άβαθο ρυάκι, συκοφαντημένο, ο θάνατος» που δίνει και τον τίτλο στο βιβλίο της.

Για το βιβλίο συνομίλησαν η κα Βέρα Παύλου, ψυχαναλύτρια και μεταφράστρια του βιβλίου, η παιδίατρος κα Εύη Παπαθανασίου και ο ψυχολόγος, υπεύθυνος των εκδόσεων «Επέκεινα» κ. Βαγγέλης Γαλάνης.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις