Η ΟΛΥΜΠΟΣ οδηγός και στυλοβάτης της σύγχρονης αγροτικής οικονομίας

  • Συνεργάζεται (και καθοδηγεί) με 2.800 κτηνοτροφικές μονάδες!
  • Με τα προγράμματά της και την επιμονή της στην ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων ξαναζωντάνεψε την αιγοτροφία και πέτυχε να παράγοντα καθαρές ελληνικές ζωοτροφές
  • Σήμερα έχει την πρώτη θέση στην εισκόμιση ελληνικού γάλακτος

 

 

Τα επιτεύγματα των αφών Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη, ιδρυτών της ΤΥΡΑΣ και ιδιοκτητών σήμερα του μεγαλύτερου ομίλου γαλακτοκομικών της χώρας, είναι γνωστά σε εμάς τους Τρικαλινούς. Γνωρίζουμε πως ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και πως εκτοξεύθηκαν προς τον… ΟΛΥΜΠΟ (την κορυφή) από τις αρχές του 21ου αιώνα.

Καθημερινά όμως και εμείς οι ίδιοι, που έχουμε καταγράψει λεπτομερώς την πορεία τους, διαπιστώνουμε με ευχάριστη έκπληξη το βαθύ και θετικό αποτύπωμα που έχουν χαράξει οι αφοί Σαράντη συνολικά στην ελληνική αγροτική-κτηνοτροφική οικονομία, στην οποία κατάφεραν μέσα σε 35 μόλις χρόνια να γίνουν όχι μόνο πρωτοπόροι αλλά και κυριολεκτικά οδηγοί της, σε ολόκληρο τον κύκλο παραγωγής και λειτουργίας της. Φθάνοντας σήμερα να συνεργάζονται σε ολόκληρη τη χώρα με 2.800 (!) σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες τις οποίες ταυτόχρονα συμβουλεύουν και καθοδηγούν για την παραγωγή υψηλής ποιότητας πρώτης ύλης, δηλαδή γάλακτος.

Ένα ενδεικτικό αφιέρωμα για το σημερινό μέγεθος και το ρόλο της ΟΛΥΜΠΟΣ (και του ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ) στην αγροτική οικονομία της χώρας, χωρίς βέβαια να αποτυπώνονται όλες οι «παράπλευρες» επιδράσεις, φιλοξενήθηκε στο φύλλο της αγροτικής εφημερίδας «Agredada», προχθές Σάββατο σε αφιέρωμά της για την Αγροδιατροφή, το οποίο και αναδημοσιεύουμε αυτούσιο.

Δ.Κ.

 

Οι ιδρυτές της ΤΥΡΑΣ και ιδιοκτήτες του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Δημήτρης και Μιχάλης Σαράντης

 

«Η ΟΛΥΜΠΟΣ και ο διατροφικός πλούτος του ελληνικού γάλακτος»

Η συνεργασία με 2.800 Έλληνες κτηνοτρόφους, οι καινοτομίες που επιδιώκει στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης και ο πλούτος της ελληνικής γης και κτηνοτροφίας, έχουν κάνει την ΟΛΥΜΠΟΣ να ξεχωρίζει στη λίστα με τις σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες αγροδιατροφής. Πρώτα και κύρια το γάλα και η ξεχωριστή θέση που κατέχει στην διατροφή όλων μας αποτελεί ένα προϊόν για το οποίο η ΟΛΥΜΠΟΣ έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται. Η γόνιμη ελληνική γη, ο πλούτος της ελληνικής κτηνοτροφίας και η υψηλή τεχνογνωσία του επιστημονικού δυναμικού της ΟΛΥΜΠΟΣ, συνέβαλαν καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας και στην ποικιλία των ειδών του γάλακτος που φτάνουν σήμερα στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή.

Βασισμένη στη φιλοσοφία για χρήση ελληνικών πρώτων υλών, η ΟΛΥΜΠΟΣ συνεργάζεται με 2.800 Έλληνες κτηνοτρόφους εισκομίζοντας συνολικά τη μεγαλύτερη ποσότητα ελληνικού γάλακτος στη χώρα μας.

Αναπτύσσοντας την ελληνική βιολογική κτηνοτροφία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΟΛΥΜΠΟΣ πίστεψε πρώτη στην αξία των βιολογικών προϊόντων ενισχύοντας τον Έλληνα κτηνοτρόφο και αναπτύσσοντας την ελληνική βιολογική κτηνοτροφία.

Συμβολαιακή που έδωσε έμπνευση και ώθηση

Θεμελίωσε μακροχρόνιες συνεργασίες, οικοδομώντας αμοιβαία εμπιστοσύνη, υλοποιώντας προγράμματα συμβολαιακής κτηνοτροφίας και εισάγοντας νέες κατηγορίες ξεχωριστών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας όπως εκείνα του κατσικίσιου γάλακτος τα οποία προσέφεραν νέα ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής.

Παρέχει, παράλληλα, συμβουλευτικές υπηρεσίες στους κτηνοτρόφους με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας, της παραγωγικότητας και της απόδοσης της κτηνοτροφικής μονάδας. Ανταποκρινόμενη στην ανάγκη των καιρών ανέλαβε έγκαιρα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, για αξιόπιστες λύσεις στην παραγωγή ελληνικών καθαρών ζωοτροφών.

Χρηματοδότησε προγράμματα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με στόχο τη μελέτη της καλλιέργειας μη τροποποιημένων γενετικά πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών για την αντικατάσταση της σόγιας στο σιτηρέσιο των ζώων.

Ειδικά για το κατσικίσιο γάλα, απαιτήθηκε επίμονη προσπάθεια, και στήριξη των κτηνοτρόφων για την κατάκτηση της απαραίτητης τεχνογνωσίας, ώστε να παράγεται ένα ποιοτικό, θρεπτικό και ασφαλές προϊόν.

Παράλληλα, ενισχύθηκε σε σημαντικό βαθμό η ανάπτυξη της αιγοτροφίας στην Ελλάδα εξασφαλίζοντας εργασία σε πολυάριθμες αγροτικές οικογένειες των ορεινών περιοχών του τόπου μας.

Η ΟΛΥΜΠΟΣ στηρίζει έμπρακτα την ελληνική πρωτογενή παραγωγή και θα το κάνει πάντα, μέσα από καινοτόμες πρωτοβουλίες και δράσεις για την ανάπτυξη νέων προϊόντων προστιθέμενης αξίας, αξιοποιώντας τα αγαθά που απλόχερα προσφέρει η ελληνική φύση.

 

Συμβουλευτικές υπηρεσίες

Παρέχει, παράλληλα, συμβουλευτικές υπηρεσίες στους κτηνοτρόφους με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας.

Χρηματοδοτικά προγράμματα

Χρηματοδότησε προγράμματα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με στόχο τη μελέτη της καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών.

Σχετικές δημοσιεύσεις