Η ευλογία της Ι.Μ. του Οσίου Δαυίδ μέσα στα σπίτια μας – Γράφει ο πρωτ. Αθανάσιος Τύμπας, θεολόγος – μουσικός

Στις δύσκολες στιγμές που όλοι ζούμε με τον εγκλεισμό λόγω της πανδημίας, ένα φως ελπίδας και χαράς μέσα από το διαδίκτυο ήλθε να φωλιάσει μέσα στα σπίτια μας. Εδώ και ένα μήνα περίπου μέσω του you tube μπορούμε να συνδεθούμε ζωντανά με το Καθολικό της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυίδ και να παρακολουθήσουμε τις καθημερινές ακολουθίες.

Είναι συγκινητικό και παρήγορο για όλους μας να αντικρίζουμε τα λείψανα των αγαπημένων μας αγίων, του Οσίου Δαυίδ και τους ιερούς τάφους του Αγίου Ιακώβου και του γέροντος Κυρίλλου. Οι μοναχοί της μονής τελούν με απλότητα και ανεπιτήδευτο τρόπο τις ακολουθίες πράγμα που αναπαύει της ψυχές των νοερών προσκυνητών και όσων έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν μέσω ενός υπολογιστή, των κινητών και των τηλεοράσεων που μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο.

Ο σεβαστός ηγούμενος της μονής, γέροντας Γαβριήλ, κρατώντας στα χέρια του το χέρι του Οσίου Δαυίδ, στο τέλος των ακολουθιών, όταν υπάρχει κάποια εορτή, ομιλεί δέκα-δώδεκα λεπτά με απλά και κατανοητά λόγια για το νόημα της εορτής και τους βίους των αγίων, όπως πρόσφατα του Αγίου Ιακώβου του μεγάλου ασκητού των ημερών μας. Μίλησε για την μεγάλη ταπείνωση του Αγίου ο οποίος χρησιμοποιούσε στο τέλος κάθε προτάσεώς του τις λέξεις «με συγχωρείτε». Μίλησε για την αρετή της ελεημοσύνης που τον κοσμούσε αλλά και για τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος που απέκτησε με την μεγάλη του άσκηση το διορατικό, το προφητικό αλλά και τα αμέτρητα θαύματα που επιτελεί καθημερινά σε όποιους των επικαλούνται.

Δυστυχώς στις μέρες μας πολλές Εκκλησιαστικές σελίδες αλλά και κήρυκες του λόγου,  προκειμένου να εντυπωσιάσουν και να αποκτήσουν οπαδούς, σκορπούν τον φόβο με διάφορες ψευδοπροφητείες, κρίνουν τα πάντα και τους πάντες και έχουν έτσι μετατραπεί σε μικρούς πάπες.

Αντίθετα σας συστήνω να ακούσετε με προσοχή όλες τις ομιλίες του γέροντος Γαβριήλ που υπάρχουν μέσα στο διαδίκτυο οι οποίες χαρακτηρίζονται για το Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό τους ήθος. Αναφέρονται κυρίως στους δύο μεγάλους αγίους του μοναστηριού, τον Όσιο Δαυίδ και τον Άγιο Ιάκωβο αλλά και τον γέροντα Κύριλλο που στην συνείδηση του λαού μας είναι και αυτός ένας σύγχρονος άγιος διότι τα θαύματα που επιτελεί καθημερινά είναι εκατοντάδες.

Ο Θεός να δίνει δύναμη και υγεία στον γέροντα Γαβριήλ και την ευλογημένη συνοδεία του ώστε να υπηρετούν με απλότητα και ταπείνωση αυτό το αγιοτόκο μοναστήρι που αποτελεί έναν από τους μεγάλους φάρους της Ορθοδοξίας μας. Πραγματικά όποιος έχει επισκεφτεί αυτό το μοναστήρι το θεωρεί  σπίτι του και αυτή είναι η επιτυχία  των μοναχών που το υπηρετούν.

Σχετικές δημοσιεύσεις