Ετοιμάζεται Αναπτυξιακός Οργανισμός για τη Δυτική Θεσσαλία

Με πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων εν όψει των προκλήσεων και στόχο την ανάπτυξη

Έναν οργανισμό που θα στοχεύει και θα βοηθά την ανάπτυξη, προωθεί ο Δήμος Τρικκαίων για τους 10 Δήμους της δυτικής Θεσσαλίας.
Οι ΠΕ Τρικάλων και Καρδίτσας έχουν κοινά προβλήματα και κοινές προοπτικές, αλλά και παρόμοιες προκλήσεις για το μέλλον.
Εν όψει μάλιστα των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων (Ταμείο Ανάπτυξης, νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, «Αντώνης Τρίτσης») και σε συνδυασμό με την αναγκαία ενίσχυση για προώθηση έργων, η πρόταση είναι απλή: Να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο «εργαλείο», ένας οργανισμός, που θα βοηθά τους Δήμους και τις κοινωνίες να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν από κοινού, την επόμενη ημέρα στην περιοχή.
Ο Οργανισμός θα έχει ως αντικείμενα τις εξής δραστηριότητες:

  1. Τεχνική Υποστήριξη – Ωρίμανση έργων – Μελέτες – Δημοπρατήσεις
  2. Επιχειρηματικότητα – Επενδύσεις
  3. Ψηφιακός Μετασχηματισμός & Ψηφιακή Διακυβέρνηση
  4. Περιβάλλον – Ποιότητα Ζωής
  5. Άνθρωπος / Κοινωνική Πολιτική
  6. Τουρισμός – Εξωστρέφεια – Πολιτισμός – Αθλητισμός – Εκπαίδευση

Τα παραπάνω ήδη συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη των 10 Δημάρχων της Θεσσαλίας πριν λίγες ημέρες, με ομόφωνη απόφασή τους να προωθηθεί το εν λόγω εγχείρημα. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ζητώντας τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων, σημειώνει: ο Οργανισμός είναι «ένα εργαλείο που έχουμε απολύτως ανάγκη αν θέλουμε να προλάβουμε τον χρόνο (…) ένα εργαλείο ευέλικτο, που θα μπορεί μέσα σε σύντομο χρόνο, να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής και στα κρίσιμα ζητήματα, διασφαλίζοντας παράλληλα τον δημόσιο χαρακτήρα της λειτουργίας του, τη διαφάνεια,  την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα που πρέπει να έχει».

Η θετική εμπειρία

Ηδη πάντως υπάρχει παράδειγμα εξαιρετικής συνεργασίας σε όλη τη Δυτική Θεσσαλία. Πρόκειται για την Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας – ΠΑΔΥΘ Α.Ε. Μια ανώνυμη εταιρεία με μετόχους τους 10 Δήμους, που ξεκίνησε πριν από 20 σχεδόν χρόνια και πλέον αποτελεί παράδειγμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Η συνεργασία έχει αποδώσει
– στον ΧΥΤΑ
– στα οικονομικά δεδομένα
– στη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων
– στην ανακύκλωση και διαχείριση του εργοστασίου
– στην κοινωνική προσφορά
– στην προστασία του περιβάλλοντος

Αυτήν τη βάση συνεργασίας θα αξιοποιήσουν οι 10 Δήμοι, για να δημιουργήσουν έναν στιβαρό οργανισμό, με μόνη στόχευση την ανάπτυξη όλης της περιοχής.

Η πρόταση αφορά στους Δήμους (αλφαβητικά): Αργιθέας, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Μετεώρων, Μουζακίου, Παλαμά, Πύλης, Σοφάδων, Φαρκαδόνας με πραγματικό πληθυσμό 252.178, σε έκταση 6.019,5 τετρ. χλμ.
Στις δύο Περιφερειακές Ενότητες λειτουργούν ήδη οι δημοτικές και διαδημοτικές αναπτυξιακές εταιρείες Αν.Κα, ΚΕΝΑΚΑΠ και e-trikala.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, θα συζητηθούν:

α) Η έγκριση της σκοπιμότητας για τη σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού Δυτικής Θεσσαλίας

β) Η έγκριση σύνταξης σχεδίου καταστατικού και οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας.
Στη συνέχεια θα γίνουν οι σχετικές συζητήσεις στα Δημοτικά Συμβούλια των άλλων 9 Δήμων, προκειμένου να διαμορφωθεί ενιαία στρατηγική.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Σχετικές δημοσιεύσεις