Επί τάπητος όλα τα θέματα των ιεροψαλτών στο σημαντικό διεθνές Συνέδριο «ΨΑΛΤΙΚΗ 2.0»

Πλήθος πολύ σημαντικών εισηγήσεων από καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου περιλαμβάνει τo τριήμερο 1ο Συνέδριο της Ιεροψαλτικής Κοινότητας με τίτλο «ΨΑΛΤΙΚΗ 2.0» που άνοιξε τις εργασίες του το μεσημέρι της Τετάρτης στο Gallery Art Hotel.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.) και το Σωματείο Ιεροψαλτών Τρικάλων ενώ επιχορηγήθηκε μερικώς και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνδιοργάνωση με την Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ. Η διοργάνωση επίσης υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος Γραικός, το Υπουργείο Ενέργειας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Τρικάλων.

Μιλώντας στον «Διάλογο» ο Πρόεδρος της ΟΜ.Σ.Ι.Ε. κ. Κωνσταντίνος Πολίτης σημείωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά, τιμή και συγκίνηση ερχόμαστε στην Αγιοτόκο και ηρωική πόλη των Τρικάλων για το Συνέδριό μας, ένας θεσμός στον οποίο δώσαμε αγάπη και μεγάλο ενδιαφέρον και φιλοδοξούμε να καταστεί ένας μόνιμος θεσμός που θα δίνει την ευκαιρία στη σημαντική ιεροψαλτική κοινότητα να συζητά με έναν θεσμικό και οργανωμένο τρόπο, να ορίζει μια ατζέντα με επίκεντρο τη βιωσιμότητα της τέχνης και των ανθρώπων της και κυρίως να είναι χρήσιμη στην κοινωνία. Βασική μας πεποίθηση είναι ότι η βυζαντινή μουσική δεν είναι ένα μουσειακό απολειφάδι αλλά πρόκειται για μία ενεργή κοινωνική δράση, μια μεγάλη κοινωνική απαντοχή, ένα εργαλείο για να πάμε την κοινωνία μας ένα βήμα πιο μπροστά. Ιδιαίτερα αναφορικά με την σχέση των παιδιών που είναι στη σχολική ηλικία με την βυζαντινή μουσική –εδώ έχετε μια καταπληκτική σχολή και ένα εξαιρετικό Μουσικό Σχολείο- θεωρώ ότι από την μεριά της κοινότητας οφείλουμε να κάνουμε όλα αυτά τα βήματα για να προσφέρουμε στα παιδιά αυτά την δυνατότητα να προσεγγίσουν την βυζαντινή μουσική και μέσω αυτής να αναγνωρίσουν τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού, των ελληνικών γραμμάτων, της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν καλύτεροι μαθητές, καλύτεροι έφηβοι, καλύτεροι πολίτες άρα θα έχουμε δώσει και εμείς ένα ελάχιστο λιθαράκι να κάνουμε τον τόπο μας λίγο καλύτερο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιεροψαλτών Τρικάλων «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» κ. Θανάσης Δημητρίου τόνισε: «Έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στην πόλη μας το Συνέδριο της Ιεροψαλτικής Κοινότητας γιατί μετά από πολλούς αγώνες η βυζαντινή μουσική επιτεύχθηκε να εγγραφεί στον κατάλογο της UNESCO το 2019 και να είναι πλέον η μουσική των Ελλήνων. Είναι ένα Συνέδριο όπου έρχονται ψάλτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και θα θέσουν τα προβλήματα και τους προβληματισμούς της κοινότητας μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γέροντα Εφραίμ από το Βατοπέδι που μας βοήθησε πολύ στην διεξαγωγή του Συνεδρίου, το Υπουργείο Πολιτισμού και ιδιαίτερα την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που είναι ο μεγάλος χορηγός μας, το Υπουργείο Ενέργειας και τον Υπουργό κ. Σκρέκα που είναι πάντα στο πλευρό μας, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Μιχαλάκη και τον Δήμαρχο Τρικκαίων που όποτε τους χρειάζεται η τοπική ιεροψαλτική κοινότητα είναι δίπλα μας».

Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου κ. Χαράλαμπος Σιούφας στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Πρόκειται για ένα διεθνές συνέδριο που έχει σκοπό να βάλει στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον ιεροψαλτικό κόσμο. Πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει την αφετηρία για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα μπορέσουν να προασπίσουν τον ιεροψάλτη σε έναν βαθμό θεσμικό ώστε η σημερινή κατάσταση να αποτελέσει παρελθόν και να δώσουμε στον ιεροψαλτικό κόσμο ελπίδα ότι το αύριο θα είναι καλύτερο γι΄ αυτόν».

Παρών στο Συνέδριο και ο σπουδαίος Πρωτοψάλτης και Χοράρχης διεθνούς φήμης και ακτινοβολίας κ. Γρηγόρης Νταραβάνογλου που μας είπε τα εξής: «Χαιρετίζω αυτό το διεθνές Συνέδριο που διαισθάνομαι ότι θα φέρει πολλά θετικά αποτελέσματα μιας και μετά λύπης μου θέλω να πω ότι βιώσαμε σαν χώρος κάποια πολύ σοβαρά θέματα και θέλουμε πια να εξομαλυνθούν, να μπουν σε μια σειρά και ο ψάλτης ας πάρει τον ρόλο και την αξία που του αναλογούν. Υπάρχουν κάποιες λεπτές ισορροπίες όπου κάποιες στιγμές χάνονται τα πράγματα εις βάρος του ιεροψαλτικού κόσμου, πρέπει λοιπόν να δοθεί στην ψαλτική κοινότητα και στην βυζαντινή μουσική η πρέπουσα σημασία με σοβαρότητα».

ΧΑΡΗΣ ΜΑΝΤΕΛΛΟΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις