Εξαιρετικό το βιβλίο για την ιστορική διαδρομή της Φήκης (Βαρμπόπης)!

Από τους συγγραφείς Ηλία Ν. Μήτσιο και Μαρία-Ανδριάννα Η. Μήτσιου

 

 

Το βιβλίο που συνέγραψαν ο συμμαθητής και φίλος μου Ηλίας Ν. Μήτσιος και η κόρη του Μαρία-Ανδριάννα Η. Μήτσιου, “Η ιστορική Διαδρομή της Φήκης- Βαρμπόπης” που κυκλοφόρησε πρόσφατα αποτέλεσε εντυπωσιακά ευχάριστη έκπληξη στα εκδοτικά πράγματα του τόπου μας.

Αυτό όχι μόνο γιατί το πόνημα των συγγραφέων είναι ογκωδέστατο (648 μεγάλου σχήματος σελίδων) περιλαμβάνοντας όλα τα ιστορικά στοιχεία που οι συγγραφείς-ερευνητές ανακάλυψαν μετά από πολύχρονη και επίπονη αναδίφηση σε αρχεία, μαρτυρίες και φωτογραφικές συλλογές, δουλειά εξόφθαλμα σπουδαία σε καθένα που απλώς φυλλομετρήσει το βιβλίο.

Είναι επιπρόσθετα σπουδαίο εγχείρημα καθώς στις σελίδες του καταγράφονται ιστορικά όλες οι πτυχές του κοινωνικού βίου των κατοίκων της Φήκης (Βαρμπόπης) από την μακρινή καταγωγή τους, την εκπαίδευση, τα ήθη και έθιμα, τις επαγγελματικές δραστηριότητες, τους ιερείς, την μετανάστευση, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα αθλητικά (ποδοσφαιρικά) πράγματα μέχρι και την γενεαλογία των μεγάλων οικογενειών τους.

Όλα αυτά παρουσιάζονται με γλαφυρό και εύκολα αναγνώσιμο τρόπο καθώς συνδυάζονται με πλουσιότατο φωτογραφικό υλικό που οι συγγραφείς κατάφεραν να συλλέξουν στην μακρόχρονη και επίπονη έρευνά τους.

Δεδομένου πως ικανός αριθμός των σημερινών κατοίκων της Φήκης έλκει κοινή μακρινή καταγωγή με τον υπογράφοντα, την Σλίμνιτσα του Δυτικού Γράμμου του νομού Καστοριάς, ιστορικό στοιχείο που καταγράφεται και στις σελίδες του βιβλίου των Ηλία Ν. Μήτσιου και της Μαρίας-Ανδριάννας Η. Μήτσιου, το πόνημά τους αποτελεί σημείο ιστορικής αναφοράς για την ανθρωπογεωγραφία των κατοίκων όχι μόνο της περιοχής της αλλά και ευρύτερα του νομού Τρικάλων.

Ένεκα τούτου το βιβλίο δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της σημερινής Φήκης αλλά απευθύνεται ουσιαστικά σε όλους τους Τρικαλινούς που μέσα από τις σελίδες του μπορεί να ανακαλύψουν στοιχεία από το δικό τους ιστορικό παρελθόν.

Πέραν των άλλων πρόκειται για εξαιρετικά επιμελημένη έκδοση για την οποία αξίζουν επιπλέον συγχαρητήρια.

Εύχομαι και είμαι πεπεισμένος πως το βιβλίο των Ηλία Ν. Μήτσιου και Μαρίας-Ανδριάννας Η. Μήτσιου “Η ιστορική Διαδρομή της Φήκης- Βαρμπόπης” θα είναι καλοτάξιδο!

 

ΣΗΜ.: Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 24 Αυγούστου, στις 7:45 μ.μ. στην πλατεία της Φήκης.

 

Σωτήρης Κύρμπας

Σχετικές δημοσιεύσεις