Εξαιρετικό το αφιέρωμα στην κορυφαία λαογράφο Αγγελική Χατζημιχάλη

Από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Τρικάλων

 

Σε μια από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες λαογράφους, την Αγγελική Χατζημιχάλη που πρώτη αυτή με επιστημονικό τρόπο, μελέτησε το βιος των Σαρακατσαναίων κι ανέδειξε τη καθημερινή ζωή, τον πλούσιο και ιδιαίτερο πολιτισμό τους, ζώντας για αρκετό καιρό στις σαρακατσάνικες στάνες της Ηπείρου και με το έργο της έγινε η «μάνα» των Σαρακατσαναίων κάνοντάς τους γνωστούς σ’ όλο τον κόσμο, ήταν αφιερωμένη η εξαιρετική εκδήλωση του Συλλόγου Σαρακατσαναίων «Τα κονάκια» με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Τρικάλων, του Δήμου Τρικκαίων, του Δήμου Μετεώρων και του ΚΕΝΑΚΑΠ Τρικάλων που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Στέφανος Μπέης ανέφερε «Με την συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυσή μας τιμούμε τους ανθρώπους που οραματίστηκαν, δημιούργησαν και όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν τον Σύλλογο μέσα από τα Διοικητικά Συμβούλια, τους οικονομικούς υποστηρικτές και τους συνεργάτες του Συλλόγου που ανελλιπώς έδιναν το παρών και έκαναν τον Σύλλογο έναν πυλώνα πολιτισμού στην περιοχή μας».

Μιλώντας για την Αγγελική Χατζημιχάλη και το έργο της ο  κ. Ευάγγελος Καραμανές, διευθυντής Ερευνών, Διευθύνων το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών τόνισε ότι «Η διαχείριση των στοιχείων της παραδοσιακής ζωής, «της λεγόμενης «πολιτιστικής κληρονομιάς», πέραν της έννοιας της προστασίας τους περιλαμβάνει και την δυνατότητα αξιοποίησής τους. Η έμπνευση που αντλεί η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία αλλά και η εκπαίδευση, συνήθως διά βίου, των σύγχρονων ανθρώπων για την απόκτηση δεξιοτήτων για την αναπαραγωγή (ή και την αντιγραφή) πολιτιστικών αγαθών, η παροχή πολιτιστικών εμπειριών μέσω του τουρισμού, με λίγα λόγια η προβολή και εν τέλει η αξιοποίηση των στοιχείων του πολιτισμού κάθε τόπου, είναι θεμιτή. Τα στοιχεία αυτά ως ανήκοντα στο λεγόμενο «πολιτιστικό συμβολικό κεφάλαιο» των τοπικών κοινωνιών μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμα και να συμβάλλουν στην βιώσιμη ανάπτυξή τους. Η προσέγγιση της φυσιογνωμίας της Αγγελικής Χατζημιχάλη θα μας επιτρέψει να εμβαθύνουμε στη μελέτη των απόψεων ενός πνευματικού ανθρώπου εξωστρεφούς, που είχε πάντα το βλέμμα της στραμμένο στην κοινωνία. Η δράση και το έργο της μπορούν να αποτελέσουν σήμερα πηγή έμπνευσης και δημιουργίας».

Από την πλευρά της η κα Σταυρούλα Πισιμίση, υπεύθυνη του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης «Αγγελική Χατζημιχάλη» υπογράμμισε πως «η Αγγελική Χατζημιχάλη μέσα από την πολύχρονη έρευνά της ανέδειξε την ελληνικότητα των Σαρακατσαναίων που για χρόνια θεωρούνταν ότι ήταν μια ξενόφερτη μειονότητα. Θεωρούνταν «μάνα» των Σαρακατσαναίων και χαρακτηριστικά θα σας πω ότι όταν η είδηση του θανάτου της έφτασε στα σαρακατσάνικα κονάκια οι ανυφάντρες σφάλισαν τα αργαλειά τους, οι τεχνίτες έκλεισαν τα εργαστήριά τους, οι πρωτοτσέλιγκες έβγαλαν τα κυπροκούδουνα από τα πρόβατα για να θρηνήσουν και με τις μαύρες φορεσιές τους έφτασαν μέχρι την Αθήνα, στην Πλάκα, θυμίζοντας εικόνα αρχαίας τραγωδίας, για να μοιρολογήσουν την Αγγελική Χατζημιχάλη».

Μίλησαν επίσης για τη λαϊκή τέχνη των Σαρακατσαναίων η κα Μαρία Φερεντίνου, εικαστικός -εκπαιδευτικός, μέλος της Π.Ο.Σ.Σ. και για την πορεία του συλλόγου στα 40 αυτά χρόνια ο εκπαιδευτικός και μέλος του συλλόγου κ. Νίκος Κωσταρέλλος ενώ στα πλαίσια του εορτασμού για τη συμπλήρωση 40 χρόνων τιμήθηκαν και πρόσωπα που προσέφεραν στο σύλλογο και συνέβαλαν καθοριστικά στην προσπάθεια του συλλόγου διάσωσης της σαρακατσάνικης παράδοσης στην περιοχή μας.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις