Εξαιρετική έκδοση για το Συνέδριο της Ένωσης Καραγκούνηδων Ν. Τρικάλων

Με την παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Μουσείο Τσιτσάνη η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου των πρακτικών του 1ου Συνεδρίου της Ένωσης Καραγκούνηδων Νομού Τρικάλων που είχε πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2021.

Μετά από ολιγόλεπτη παρουσίαση του έργου της Ένωσης Καραγκούνηδων από τον πρόεδρο κ. Αντώνη Παπαμιχαήλ ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου από εκλεκτούς ομιλητές όπως η κα Αθανασία Τσιοτινού, Φιλόλογος –Θεατρολόγος, ΜED, ΜΑ, Διευθύντρια 7ου Λυκείου Τρικάλων, που αναφέρθηκε στην εισήγησή της με τίτλο: «Η μάχη της Κούτρας του Ζάρκου και ο ταγματάρχης Λώρης», όπου εκτυλίχθηκε μια από τις πιο εξευτελιστικές στιγμές της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, απόρροια του πολιτικού διχασμού μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Θεόδωρου Δηλιγιάννη. Αρχικά, γίνεται λόγος για τα γεγονότα που προηγήθηκαν τη μάχη της Κούτρας. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα γεγονότα της μάχης, η καθοριστική συμβολή του ταγματάρχη Λώρη και ο τραγικός θάνατός του, ο οποίος στάθηκε αφορμή να γίνει τοπικός θρύλος. Επίσης, το άρθρο αναφέρεται στον αντίκτυπο της μάχης στην Αθήνα. Η πράξη αυτή πλήγωσε βαθύτατα την εθνική υπερηφάνεια των Ελλήνων και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις που αποτυπώθηκαν ακόμη και στον τύπο της εποχής (εφημερίδα Άστυ, Ρωμιός του Σουρή). Η εισήγηση, για τη γράφουσα, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, πρώτον, γιατί αυτή η μάχη διαδραματίστηκε στην Κούτρα, μια τοποθεσία του Ζάρκου Τρικάλων, περιοχή καταγωγής της γράφουσας, δεύτερον γιατί με την παρούσα εισήγηση γίνεται προσπάθεια να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι γι’ αυτήν την πτυχή της ιστορίας μας, στην οποία το Ζάρκο και η ευρύτερη περιοχή πρωταγωνιστούν, τρίτον γιατί η ελληνική στρατιωτική ιστοριογραφία το αποσιωπά και τέταρτον για να επισημανθεί ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται καθώς «Όπως τότε έτσι και τώρα κουμάντο στην Ευρώπη κάνουν οι Γερμανοί».

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Μπουλούμπασης, τ. Δ/ντής Α/βάθμιας Εκπ/σης Ν. Τρικάλων, αναφερόμενος στην εργασία της κας Στεφανίας Τσέργα για την συμβολή της Καραγκούνας γυναίκας στον αγώνα κατά τη διάρκεια της κατοχής 1941-44 σημείωσε πως «παρουσιάζεται η Καραγκούνα γυναίκα αντιμέτωπη με τον πόλεμο αλλά και στις όψεις της ζωής της στην κατοχή που ακολούθησε. Από την έρευνα φαίνεται ότι μέσω της εργασίας της η Καραγκούνα συνέβαλλε στην αγροτική παραγωγή και με τον τρόπο αυτό βοηθούσε τον πληθυσμό της πόλης που υπέφερε από την πείνα και κατέφτανε στα χωριά για να ανταλλάξει πράγματα με τρόφιμα ενώ βίωσε και αυτή την πείνα όταν εξαντλούνταν η παραγωγή ενώ υπήρξε και συμμετοχή της Καραγκούνας σε αντιστασιακές οργανώσεις και κινητοποιήσεις όπως το 1943 από τα χωριά των Παραληθαίων και της Φαρκαδόνας με τριακόσιες γυναίκες, ανεβασμένες στα κάρα και ντυμένες με την καραγκούνικη φορεσιά, που κατέβηκαν στα κατεχόμενα Τρίκαλα για να διαμαρτυρηθούν».

Για το βιβλίο μίλησε επίσης ο κ. Κώστας Σπανός, Εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου, Πρόεδρος του ομίλου φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας, συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κα Ναυσικά Μουλά, Φιλόλογος ενώ στον χώρο λειτουργούσε και Έκθεση Φωτογραφικών Πινάκων με θέματα από τις δραστηριότητες της Ε.Κ.Ν.Τ. (σχετικά με το θέμα του Συνεδρίου: «Αγώνες και Επιτεύγματα των Καραγκούνηδων στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα).

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις