ΕΛΜΕ Τρικάλων: Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ

Δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί η 1η εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων με τους μαθητές παρόντες και δυστυχώς οι χειρότεροί μας φόβοι επιβεβαιώνονται. Τα κρούσματα στον νομό μας εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο, πρώτα σε εκπαιδευτικούς τώρα και σε μαθητές. Αναμενόμενο βέβαια μιας και από 9/9/2020 ο Νομός Τρικάλων έχει τη μεγαλύτερη δυναμική στη μετάδοση του κορονοϊού με δείκτη Rt 2,41. Και αντί αυτό να ευαισθητοποιήσει περισσότερο τους κυβερνώντες(κυβέρνηση, Δήμος, ΕΟΔΥ) και να πάρουν δραστικά μέτρα, η ολιγωρία τους είναι παροιμιώδης:

 • 1ο κρούσμα σε εκπαιδευτικό Γυμνασίου πριν το άνοιγμα του σχολείου με τους μαθητές. Μετά από τις επίμονες προσπάθειες της Δ/νσης, ο σύλλογος Διδασκόντων τίθεται σε καραντίνα και παρά το ότι αιτήθηκαν διαγνωστικά τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ τελικά έγιναν μόνο 4, όσα κατονόμασε το κρούσμα ως στενές επαφές.
 • 2οκρούσμα σε εκπαιδευτικό Λυκείου επίσης πριν το άνοιγμα του σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν με καθυστέρηση για το περιστατικό και χρειάστηκε η παρέμβαση του ΔΣ της ΕΛΜΕΤ για το αυτονόητο, το κλείσιμο του σχολείου στο ελάχιστο για 48 ώρες.
 • Ακολουθεί το κρούσμα μαθητή στο Εσπερινό ΕΠΑΛ με την ίδια πάνω κάτω αντιμετώπιση. Το τμήμα του μαθητή έκλεισε με καθυστέρηση και πάλι ο ΕΟΔΥ με το «ζόρι» προχώρησε σε 4 τεστ στις άμεσες επαφές και όχι σε εκπαιδευτικούς.
 • Μετά και το νέο κρούσμα σε Γυμνάσιο της πόλης μας, διαπιστώνουμε με θλίψη και οργή ότι δυστυχώς ο ΕΟΔΥ, παρά το έντονο και συνεχές αίτημα του Δ/ντη, δεν έχει την πρόθεση να προβεί σε μαζικά διαγνωστικά τεστ τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε μαθητές, αν και ο Δ/ντης του σχολείουαιτήθηκε να γίνει ιχνηλάτηση σε όλες τις άμεσες επαφές του παιδιού(20 εκπαιδευτικούς και τους μαθητές δύο τμημάτων: το γενικής παιδείας και της ξένης γλώσσας που παρακολουθεί το παιδί).

Με ανακοίνωση μας, αρ.πρωτ. 179/9-9-2020, αλλά και με το ψήφισμα διαμαρτυρίας που καταθέσαμε  στον Δήμο Τρικκαίων, αρ.πρωτ. 184/16-9-2020, επισημάναμε την ελλιπή προετοιμασία τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας όσο  και της Δημοτικής Αρχής. Το φιάσκο με τις μάσκες, οι 108 καθαρίστριες για 130 σχολικές μονάδες στον Δήμο Τρικκαίων, όσες δηλ και πέρσι πριν την πανδημία, η έλλειψη αντισηπτικών και υλικών απολύμανσης και η καθυστερημένη αποστολή τους στα σχολεία νομίζουμε ότι τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό μας απόλυτα. Από την πρώτη στιγμή ζητούσαμε επίμονα  να γίνει ιχνηλάτηση επαφών και διαγνωστικά τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, στους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα και στη συνέχεια σε όλα τα σχολεία του νομού. Η «έξυπνη» πόλη ας παραδειγματιστεί από τον Δήμο Τυρνάβου που ήδη πήρε την πρωτοβουλία διαγνωστικών τεστ στα σχολεία της περιοχής του.

Η εκπαιδευτική κοινότητα, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, είναι ανάστατοικαι απαιτούν άμεσα μέτρα τώρα. Η ολιγωρία-απροθυμία του ΕΟΔΥ, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται σε τοπικό επίπεδο, για διαγνωστικά τεστ έχει οδηγήσει ήδη πολλούς μαθητές και εκπαιδευτικούς να κάνουν τεστ αυτοβούλως σε ιδιωτικά κέντρα αναλαμβάνοντας το κόστος μόνοι τους.Το γεγονός αυτό μας οδηγεί στο θλιβερό συμπέρασμα ότι και για την Κυβέρνηση και για τη Δημοτική Αρχή το οικονομικό κόστος μετράει περισσότερο από την ανθρωπινή ζωή και τη δημόσια υγεία.

Απαιτούμε:

Να γίνει ΑΜΕΣΑ ιχνηλάτηση επαφών και διαγνωστικά τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, στους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων όπου εμφανίζονται κρούσματα και στη συνέχεια σε όλα τα σχολεία του νομού.

 • Να μην προσέλθουν οι εκπαιδευτικοί στον χώρο του σχολείου, για όσες μέρες απαιτείται.
 • Να γίνει απολύμανση και καθαρισμός του σχολείου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Διεκδικούμε:

 • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.
 • Μείωση μαθητών ανά τμήμα ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές.
 • Εξασφάλιση απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και σχολικών αιθουσών για τη λειτουργία τμημάτων με μειωμένο αριθμό μαθητών.
 • Β’ Φάση προσλήψεων αναπληρωτών άμεσα για την κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες
 • Να δοθεί δωρεάν ο αναγκαίος αριθμός κατάλληλων μασκών σε καθημερινή βάση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.
 • Διενέργεια δωρεάν επαναλαμβανόμενων τεστ για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.
 • Έκτακτη κρατική χρηματοδότηση στην εκπαίδευση και οικονομική επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές
 • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.

Είναι βέβαιο ότι εν μέσω υποτροπής της υγειονομικής κρίσης, με τριψήφια νούμερα καθημερινών διαγνωσμένων κρουσμάτων και ελάχιστα τεστ, τασχολεία άνοιξαν για να ξανακλείσουν σύντομα.Για ό,τι συμβεί ενδιάμεσα, όσο παραμείνουν ανοικτά, την απόλυτη ευθύνη φέρουν η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και η ίδια η Υπουργός.

Τώρα είναι η ώρα οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές να διεκδικήσουμε αποφασιστικά τους όρους και τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας των  σχολείων. Να αναλάβει η Κυβέρνηση την κρατική ευθύνη!

Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές σε παράσταση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 21/9 και ώρα 13:30 στη ΔΔΕ. Στη συνέχεια και ώρα 14:00 θα δοθεί συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΕΛΜΕΤ.

 

ΥΣ: Οι θερμότερες ευχές μας για ταχεία ανάρρωση χωρίς επιπλοκές όλων των συναδέλφων μας και των μαθητών μας.  Είμαστε δίπλα τους αγωνιζόμενοι και αλληλέγγυοι με αιτήματα που αφορούν την εργασία μας, αλλά και την ζωή μας.

Να μείνουμε υγιείς, να βγούμε νικητές!

Δεν κάνουμε βήμα πίσω, συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τις δράσεις μας μέχρι τη δικαίωση

 

Για  το Δ.Σ της Ε.Λ.Μ.Ε.Τ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  
ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΠΑΣΧΑΛΗΣΘΕΟΔΩΡΟΣ   ΜΟΥΤΟΣ

 

Σχετικές δημοσιεύσεις