Βάσω Κάκλα: Τα Τρίκαλα χρειάζονται ένα lockdown

Με ανάρτησή της στο facebook η πρώην Διεύθυντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Βάσω Κάκλα, ζητά lockdown για την πόλη των Τρικάλων και εξηγεί τους λόγους:

Τα Τρίκαλα μάλλον δεν αποδείχτηκαν « έξυπνη πόλη». Βρίσκονται στην τρίτη θέση πανελλαδικά, από άποψη κρουσμάτων covid, με δείκτη νοσηρότητας πάνω από 2 και με μεγάλο επιπολασμό του ιού , που νομίζω ότι τώρα δεν μπορεί και εύκολα να ιχνηλατηθεί.
Πού οφείλεται το φαινόμενο; Γιατί αυτή η ξαφνική διασπορά, όταν τα Τρίκαλα πριν μερικές εβδομάδες ήταν από τις λίγες περιοχές που δεν είχαν κρούσματα;
Πρώτα – πρώτα μεγάλη διάδοση του ιού έγινε μέσα από εκκλησιαστικούς κύκλους, κληρικούς και ψάλτες, από ταξίδι στο Άγιο Όρος,( σήμερα ανακοινώθηκαν αρκετά κρούσματα και στο Άγιο Όρος) από επαφές εντός του χώρου των εκκλησιών, που φαίνεται ότι τα μέτρα δεν τηρήθηκαν και υπάρχουν μεγάλες ευθύνες για το κλίμα που διαμορφώθηκε πανελλαδικά, από εκκλησιαστικούς κύκλους, ότι ο κοροναϊός δεν μεταδίδεται στους τόπους λατρείας , που προστατεύονται από την χάρι του Κυρίου.
Κατά δεύτερο λόγο ήρθε εισαγόμενος από τόπους διακοπών, κυρίως από νεολαίους, που συνήθως νιώθουν άτρωτοι στον κίνδυνο. Όλοι λοιπόν οι επανακάμψαντες από τις διακοπές, έπιασαν τα μπαράκια , τα οποία ξεχείλισαν από κόσμο, χωρίς καμιά εφαρμογή των μέτρων για αποστάσεις. Μεγάλη η ευθύνη των καταστηματαρχών.Τα κλαμπ λειτουργούσαν κανονικά και τα μπαράκια , γέμιζαν με όρθιους όλα τα πεζοδρόμια. Κανένα μέτρο δεν εφαρμόστηκε, κανένα πρόστιμο δεν επεβλήθηκε από τα αρμόδια όργανα. Όλοι βλέπαμε τον κακό χαμό από συνωστισμό, αλλά μέχρι πριν 2-3 μέρες κανένα μαγαζί δεν έκλεισε.
Το κακό παράγινε,( κι αυτός ήταν ένας τρίτος λόγος και μεγάλη αιτία διασποράς του ιού) όταν στις γειτονικές πόλεις Καρδίτσα και Λάρισα επιβλήθηκε κλείσιμο των μπαρ και κέντρων διασκέδασης στις 12. Τότε λοιπόν ,όλα τα καλόπαιδα της λοκνταρισμένης γειτονιάς μας ,έρχονταν στα Τρίκαλα, για ένα ποτό άφτερ. Τα μπαράκια γεμάτα, οι καρέκλες η μία δίπλα στην άλλη , μεγάλες παρέες , μουσική δυνατή, και μάσκες βέβαια πουθενά!
¨Ετσι λοιπόν , μη τηρώντας κανένα μέτρο σοβαρά φτάσαμε να την ακούμε και από μερικούς ψεκασμένους , που πιστεύουν ότι δεν τρέχει και τίποτα και εκνευρίζονται με τα μέτρα και την υποχρέωση εφαρμογής τους. Την ευθύνη όλης αυτής της διασποράς έχει η υποκείμενη ανευθυνότητα και η υποκείμενη ανοησία και ο εγωκεντρισμός πολλών από μας, που παίρνει μπάλα και όλη την πόλη.Την ευθύνη έχει επίσης και η έλλειψη ελέγχων και επιβολή προστίμων για τους ανυπάκοους.
Και τι θα γίνει τώρα; θα αναρωτηθούν πολλοί. Εδώ βέβαια τον λόγο τον έχουν πια οι ειδικοί και οι εκτός Τρικάλων παράγοντες , αφού η πόλη, οι πολίτες της , τα θεσμικά αρμόδια όργανα , δεν μπορέσαμε να προλάβουμε την εξάπλωση του ιού. Νομίζω ότι ένα τοπικό lockdown είναι η μοναδική λύση όπως έγινε και στον Πόρο, αν θυμάστε. Θα την πληρώσει πάλι ο κόσμος της εργασίας , η οικονομία της πόλης και άνθρωποι που έχουν ανάγκη το μεροκάματο. Και θα αρχίσουν να κλαίγονται αυτοί που έχουν τη μεγάλη ευθύνη

Σχετικές δημοσιεύσεις