Αποχαιρετώντας το 2020 – Ο απολογισμός δράσης του Επιμορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Κρηνίτσας

Η Πρόεδρος του Επιμορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Κρηνίτσας κ. Μαριάννα Αποστόλου κάνοντας τον απολογισμό της δράσης του Συλλόγου για το 2020 επισημαίνει τα εξής:

 

Αγαπητοί συγχωριανοί και μέλη του συλλόγου

Όλα τα μέλη του Δ.Σ. την περασμένη χρονιά, προσπάθησαν να ανταποκριθούν στο έργο τους και να κρατήσουμε ένα Σύλλογο δραστήριο και αποτελεσματικό όσο μπορέσαμε με τις υπάρχουσες συνθήκες. Διαθέσαμε χρόνο και κόπο για να πραγματοποιήσουμε τους σκοπούς του Συλλόγου μας. Όλοι μας εθελοντές, σταθήκαμε άξιοι συνεχιστές του έργου του Συλλόγου. Ο Σύλλογος μας πραγματοποίησε πολλές δράσεις και εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες διατηρούμε τα ήθη και έθιμα της Κρηνίτσας, τις παραδόσεις μας και κάνουμε γνωστό το χωριό μας και την πολιτιστική του κληρονομιά μέσα στην Τρικαλινή κοινωνία.

Οι δραστηριότητες και οι δράσεις του Συλλόγου για το 2020 έχουν ως εξής:

 1. Τοποθετήσαμε ταμπέλα του Επιμορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Κρηνίτσας στα Γραφεία του συλλόγου και εγκρίθηκε η συμμετοχή του Συλλόγου στο Δευτεροβάθμιο Σωματείο “Ένωση Καραγκούνηδων Νομού Τρικάλων”.
 2. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2019 αρχίσαμε με ένα τραπέζι στη χορευτική ομάδα για να ενημερώσουμε τους χορευτές και να οργανώσουμε τα μαθήματα.
 3. Η νέα χορευτική χρονιά 2019-20 άρχισε στις 6 Οκτώβρη 2019, ημέρα που κάναμε αγιασμό με τον πατέρα Γεώργιο Μούτο και δώσαμε τα DVD στις Λαζαρίνες: Κωνσταντινίδου Δήμητρα, Τότσιου Κωνσταντίνα, Πούλιου Ειρήνη, Πατσιά Ουρανία και Χλωρού Δανάη. Τα DVD έγιναν με έξοδα του Συλλόγου σε μια προσπάθεια καταγραφής των τραγουδιών που τραγουδούσαν άλλοτε οι Λαζαρίνες. Ετοιμάσαμε με τη βοήθεια του Βασίλη Μπαλαμίτσα και ένα DVD από το πανηγύρι στις 20 Μαΐου 2019 για τον παπα-Γιώργη που ακούραστα στηρίζει τον Σύλλογο.
 4. Στις 28 Οκτώβρη 2019 μετά τη Δοξολογία ακολούθησε ομιλία της Μαριάννας Αποστόλου, προέδρου του Συλλόγου Μαριάννας Αποστόλου στη συνέχεια καταθέσαμε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων και προσφέραμε λουκούμια στους παρευρισκόμενους.
 5. Τον Δεκέμβρη 2019 διοργανώσαμε την Παιδική Χριστουγεννιάτικη γιορτή και όπως κάθε χρόνο η Λίτσα Τάσιου ανέλαβε το παιδικό θεατρικό με το θεατρικό έργο «Φρικαντέλλα: Η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα» του Ευγένιου Τριβιζά. Τα παιδιά παρουσίασαν το δρώμενο και τραγούδησαν τα κάλαντα ευχαριστούμε για αυτό θερμά τη Λίτσα. Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή είναι μια ευκαιρία να ανταμώνουμε να ανταλλάσσουμε ευχές και δώρα για να υποδεχτούμε τη Γέννηση του Χριστού σε ένα κλίμα αγάπης και συγχώρεσης.
 6. Από 30 Γενάρη 2020 μέχρι 2 Φλεβάρη 2020 εξασφαλίσαμε χορηγία για διαμονή και ημιδιατροφή στη Βασιλεία, στο ξενοδοχείο Hotel – Restaurant Axion του Θανάση Λούκα προσφορά του ίδιου για τα μέλη του Συλλόγου. Διοργανώσαμε την εκδρομή μας και 25 μέλη του Συλλόγου  συμμετείχαν πληρώνοντας μόνο  τα εισιτήρια. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Η Βασιλεία είναι μετά τη Ζυρίχη και τη Γενεύη η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Ελβετίας με 180.000 κατοίκους. Βρίσκεται σε τριεθνές σημείο στα σύνορα της Ελβετίας – Γερμανίας – Γαλλίας. Αποτελεί σημαντικό οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο, ειδικά στους τομείς των χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων.  Η φιλοξενία του Θανάση και της Μαρίας θα μας μείνει αξέχαστη και τους ευχαριστούμε. Ως αναμνηστικό τους χαρίσαμε μια πλακέτα.
 7. Στις 16 Φλεβάρη 2020, κόψαμε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου. Παρευρέθηκαν πάρα πολλά μέλη του συλλόγου και ανταλλάξαμε ευχές για τον καινούριο χρόνο.
 8. Στις 22 Φλεβάρη 2020 διοργανώσαμε τον ετήσιο χορό στο κέντρο «ΛΕΙΡΙΟ» με πλούσια λαχειοφόρο. Συμμετείχαν περίπου 330 άτομα, περάσαμε όμορφα με τους φίλους και τα μέλη του Συλλόγου και χορέψαμε μέχρι το πρωί. Το χορευτικό του συλλόγου παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς Θεσσαλίας, αλλά και χορούς από άλλα μέρη της Ελλάδας με την βοήθεια του εκλεκτού χοροδιδασκάλου Ηλία Ζαχαράκη, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για τις προσπάθειες που καταβάλει καθώς ο τρόπος παρουσίασης των μαθημάτων τον κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στα μέλη του συλλόγου μας.
 9. Δυστυχώς δεν διοργανώσαμε το Πανηγύρι λόγω Covid 19, αν και είχαν γίνει προετοιμασίες, με την ορχήστρα κ.ά.., επίσης είχε εγκριθεί χρηματικό ποσό από την Περιφερειακή Ενότητα αλλά λόγω Covid 19 όλα ακυρώθηκαν
 10. Δεν διοργανώσαμε επίσης γιορτή κρασιού, όπως είχαμε καταθέσει στον προγραμματισμό μας, αν και εγκρίθηκε η πρόταση που υποβάλλαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού με θέμα «Άλλοι σκάβουν και κλαδεύουν, άλλοι πίνουν και χορεύουν». Αυτή η εκδήλωση ακυρώθηκε επίσης λόγω Covid 19.
 11. Δεν άρχισαν μαθήματα παραδοσιακού χορού ούτε διοργανώθηκε Χριστουγεννιάτικη γιορτή. Καθώς βρισκόμαστε σε κατάσταση lock down δεν ήταν δυνατόν να διοργανώσουμε εκδηλώσεις ανάλογες.
 12. Συγκεντρώσαμε αρκετές παλιές φωτογραφίες, τις οποίες σκανάραμε και αποφασίσαμε να διοργανώσουμε «έκθεση φωτογραφίας» με την ιστορία του χωριού μας, και να εκδώσουμε ένα άλμπουμ με τις νύφες της Κρηνίτσας, μόλις εξασφαλίσουμε τα χρήματα.
 13. Με τη λήξη του 2020 ήρθε η κοινοποίηση οριστικών αποτελεσμάτων αξιολόγησης της 1ης Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER του ΠΑΑ 2014-2020, της ΠΕ Τρικάλων (Υπομέτρο 19.2 – Παρεμβάσεις Δημόσιου Χαρακτήρα) της Ομάδας Τοπικής Δράσης ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε.. η οποία μας έδωσε μεγάλη χαρά και τη δυνατότητα να έχουμε στο Σύλλογο παραδοσιακές στολές. Αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να υπογράψουμε τη σύμβαση.

Με το σύνθημά δεν πετάμε τίποτα, συγκεντρώνουμε λαογραφικά είδη, παραδοσιακές στολές που υπάρχουν στα σπίτια, στις αποθήκες, στην αυλή για να φτιάξουμε το λαογραφικό μουσείο. Στα αντικείμενα θα γράψουμε το όνομα του κατόχου – δωρητή. Ευχαριστούμε για τις δωρεές των μελών: Νικόλαο Γούλα για την παιδική στολή τσολιά,  Αντιγόνη Αποστόλου για την υφαντή φούστα και το πιστιμάλι, Γεωργία Χαντάκα για την υφαντή φούστα και τη Ρούλα Μπάλτου για τα υφαντά μαξιλάρια, τον Γεώργιο Τσιάκα για την αυθεντική φορεσιά Καραγκούνας.

Αυτή ήταν η πορεία του Συλλόγου μας. Θα ήθελα για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσω τα μέλη του Δ.Σ. για την εθελοντική τους προσφορά: τον Χρήστο Βουτυρέα, τον Γιώργο Γκανάτσιο, τη Λίτσα Κατσαρού, τον Λάμπρο Κωτούλα,  τη Βούλα Τσόγια και τον Στέφανο Τσόγια. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φίλους χορηγούς, που στηρίζουν το Σύλλογο και τον μεγάλο χορηγό μας Θανάση Λούκα.  Τέλος θα ήθελα να παρακινήσω τους νέους και τις νέες του χωριού μας να συμμετέχουν με εθελοντική προσφορά σε όλες τις εκδηλώσεις γιατί σύλλογος σημαίνει όλοι μαζί από κοινού για το κοινό καλό. Ευχόμαστε σε όλα τα μέλη μας και τους φίλους του Συλλόγου το 2021 που έρχεται να είναι μια χρονιά χαρούμενη και δημιουργική με το σύνθημα μαζί μπορούμε καλύτερα.

Σας ευχαριστώ όλους.

Η Πρόεδρος     του «Ε.ΠΟ.Σ»   Μαριάννα Αποστόλου

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις