Μια ξεχωριστή πρόταση για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου | Πολυμορφική συνομιλία με τη φύση στη Μηλιά Μετσόβου

Από την Ομάδα Σύγχρονου Χορού Α Priori Dance Co

Συμμετέχει και η Καλαμπακιώτισα Σόνια Ντόβα

 

Της Αφροδίτης Νανάκη

 

Η κοινή πεποίθηση της ανάπτυξης καλλιτεχνικού έργου στο φυσικό τοπίο έφερε κοντά μια ομάδα καλλιτεχνών η οποία οργανώνει το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου μια καινοτόμα περιπατητική και παραστατική δράση στην Μηλιά Μετσόβου στην οποία είμαστε όλοι καλεσμένοι.

Η Ελεονώρα Ηλία από τα Ιωάννινα, η Σόνια Ντόβα από την Καλαμπάκα και ο Δημήτρης Καραγεώργος επίσης από τα Ιωάννινα, προερχόμενοι από τα πεδία του χορού και της μουσικής αντίστοιχα και αξιοποιώντας τη φυσική, εικαστική σκηνογραφία του τοπίου θα πειραματιστούν και θα συμπράξουν στη δημιουργία μιας διευρυμένης χορογραφικής σύνθεσης, προσπαθώντας να κατανοήσουν τον χώρο με ευαισθησία και να επαναδιατυπώσουν τη σχέση τους με τη φύση, εφαρμόζοντας πολυεπίπεδα την έννοια της φροντίδας.

Το ραντεβού είναι τριήμερο, στις 28, 29 και 30 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Μηλιάς και συγκεκριμένα στη βρύση της εκκλησίας όπου η ομάδα σύγχρονου χορού Α Priori Dance Co θα οδηγήσει όσους ανηφορήσουν στο πανέμορφο χωριουδάκι της Ηπείρου σε έναν διαφορετικό περίπατο μέσα στο δάσος.

«Τα σώματα, η γη, ο αέρας, το νερό, τα πουλιά, τα ξύλα, οι καρποί της φύσης θα αποτελέσουν τα καλλιτεχνικά «εργαλεία» μας για να δημιουργήσουμε μια βιωματική παραστατική εμπειρία για το κοινό της δράσης. Μια «περιπλάνηση» σε οικεία μέρη του χωριού ιδωμένα υπό το πρίσμα της φαντασίας και (επαν)ανακαλυπτόμενα μέσα από τη διάδραση τους με τη σύγχρονη τέχνη» εξηγούν οι καλλιτέχνες για τη δράση τους που φέρει τον τίτλο “Beyond the Urban: PerformingEcosystems”.

 

Σόνια Ντόβα: Στόχος μου είναι οι παραστατικές δράσεις που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίησή μας απέναντι στη φύση

 

Πως δημιουργήθηκε η ιδέα αυτής της δράσης;

 

«Αυτή η παραστατική δράση ξεκίνησε ως ιδέα τον περασμένο Φεβρουάριο. Με την Ελεονώρα δεν γνωριζόμασταν, είχαμε κοινούς γνωστούς μέσω του κλάδου του χορού, είναι μια χορογράφος που εδρεύει στα Ιωάννινα και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια σύμπραξη τεχνών στις περιοχές που ζούμε. Εγώ εδώ και πολλά χρόνια έχω αποφασίσει ότι θα δουλεύω αρκετά με το φυσικό περιβάλλον με παραστατικές  και περιβαλλοντικές δράσεις που στόχο έχουν τη φροντίδα και την ευαισθητοποίηση απέναντι στη φύση.

Αποφασίσαμε να μοιράσουμε την απόσταση και να βρεθούμε στην Μηλιά Μετσόβου και να δημιουργήσουμε μια παραστατική τέχνη εκτός του αστικού ιστού. Από κει είναι η Ελεονώρα και αυτό μας βοήθησε επειδή γνώριζε τον τόπο. Η επόμενη δράση μας θα γίνει στην Καλαμπάκα. Θέλαμε να πάμε κάπου που να έχουμε μια βάση, ένα σπίτι, να κάνουμε τις πρόβες μας και να δημιουργήσουμε σχέσεις με την κοινότητα, με τους ντόπιους.

Το ενδιαφέρον με τη Μηλιά είναι ότι είναι ένα χωριό με μεγάλο  υψόμετρο, έχει αρκετούς κατοίκους, δουλεύουν πολύ με το ξύλο, είναι γενικά ζωντανό μέρος, έχει σχολείο, έχει εφήβους. Θέλουμε να φέρουμε την τέχνη σε περιοχές που δεν είναι εύκολη η πρόσβαση, ειδικά στο σύγχρονο χορό».

 

Πως σας υποδέχθηκαν οι κάτοικοι;

 

«Με περιέργεια αλλά και με ζεστασιά. Σίγουρα βοήθησε και το γεγονός ότι η Ελεονώρα είναι από κει και ο μπαμπάς της είναι ενεργός πολύ, φέτος αναλαμβάνει και πρόεδρος της κοινότητας. Την πρώτη εβδομάδα κάναμε περιπάτους και γνωρίσαμε τον κόσμο. Βγαίναν στα μπαλκόνια, ρωτούσαν τι κάνουμε, ποιοι είμαστε, θέλανε να καταλάβουν τι είναι αυτό που ετοιμάζουμε. Μας παρακολουθούσαν με περιέργεια να δουλεύουμε έξω με κινητικές και εικαστικές παρεμβάσεις δεδομένου ότι η δράση δεν έχει να κάνει μόνο με τον χορό, αλλά και με τον ήχο, την ύλη, με τα υλικά της περιοχής, το ξύλο, την πέτρα, τους καρπούς (τα μήλα) τα βασικά στοιχεία του τόπου».

 

Οι άνθρωποι που θα ανηφορίσουν μέχρι τη Μηλιά, θα συμμετάσχουν ενεργά; Είναι βιωματικό το όλο πρότζεκτ;

 

«Ακριβώς είναι μια βιωματική δράση, οπότε ο κόσμος που θα έρθει καλείται να αφεθεί και να εμπιστευθεί κάτι διαφορετικό. Θα βρεθούμε όλοι μαζί στην κεντρική βρύση στην εκκλησία του χωριού και από κει και πέρα θα κάνουμε ένα περίπατο όλοι μαζί με σταθμούς. Οι σταθμοί αυτοί κάποιες φορές ζητάνε την οπτική θέαση, κάποιες φορές την ακουστική, θα κληθούμε να μυρίσουμε, να κινηθούμε μαζί, να παράξουμε χορογραφικό χώρο. Δεν είναι αναγκαστικό, αλλά είναι κάτι που όλα τα σώματα μπορούμε να κάνουμε, με όποιο τρόπο θέλουμε. Δεν κάθεσαι σαν ένας απλός θεατής σε μια καρέκλα και απλά λαμβάνεις μόνο από το οπτικό νεύρο, αλλά είναι κάτι που μπορείς να βιώσεις με όλες τις αισθήσεις. Εμείς θα είμαστε και περφόρμερς και οδηγοί. Αυτό που έχουμε δουλέψει πάρα πολύ είναι πως μπορούμε να οδηγήσουμε την ομάδα, να της επιτρέψουμε να ενεργοποιήσει και το ακουστικό της νεύρο γιατί πέρα από εμένα και την Ελεονώρα στη δράση πρωταγωνιστικό ρόλο έχει και ο Δημήτρης Καραγεώργος, μουσικός που ασχολείται με την ακουστική οικολογία. Οπότε αυτό που κάνει είναι να ενεργοποιεί μουσικά τοπία με βάση τους υπάρχοντες ήχους, δηλαδή με βάση τη βρύση, το νερό που ακούγεται που είναι πάρα πολύ έντονο στο χωριό της Μηλιάς, τους ήχους του ξύλου, της πέτρας…»

 

 

 

Έχουμε αποξενωθεί πιστεύεις από τη φύση; Έχουμε ξεχάσει τους ήχους, τις μυρωδιές της;

 

«Δεν τα έχουμε ξεχάσει, αλλά επειδή υπάρχει τόσο πολύ πληροφορία γύρω μας, είναι καταχωνιασμένα στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Αυτός ο περίπατος είναι περισσότερο μια υπενθύμιση στον αργό χρόνο, στο πως  μπορούμε να απομονώσουμε άλλα ερεθίσματα που μπορεί να είναι στην καθημερινότητά μας με βάση το στρες, το πρόγραμμά μας και να δώσουμε την ευκαιρία να ξανανιώσουμε τους ήχους, την ύλη, την κίνηση που υπάρχει στο φυσικό τοπίο».

 

Συντελεστές

Ιδέα /Χορογραφία/Χορός: Ελεονώρα Ηλία, Σόνια Ντόβα
Μουσική σύνθεση/Ηχοτοπία: Δημήτρης Καραγεώργος
Καλλιτεχνική Σύμβουλος: Μαριέλα Νέστορα
Φωτογραφίες πρόβας/ αφίσας: Μαριλένα Γκόνη
Βιντεοσκόπηση/ Φωτογραφίες παραστάσεων: Κωστής Εμμανουηλίδης
Παραγωγή: A Priori Dance Co.

 

Η εκδήλωση Beyond the Urban: PerformingEcosystems πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (εκδηλώσεις χορού 2022).Υπό την αιγίδα και σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων.

 

Λόγω περιορισμένου αριθμού θεατών σε κάθε περιπατητική δράση παρακαλείστε να κάνετε κράτηση θέσεων, είτε αποστέλλοντας email στη διεύθυνση [email protected], είτε τηλεφωνικά στο 6976453246, ενημερώνοντας μας για την ημερομηνία επιλογής σας.

Σχετικές δημοσιεύσεις