Εντυπώσεις από την εκδρομή του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. στη Βεργίνα- Αιγές – Βέροια

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψαν τα μέλη και οι φίλοι του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. που έλαβαν μέρος στην ημερήσια μορφωτική εκδρομή στην Βεργίνα, τις Αιγές και τη Βέροια της Μακεδονίας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος την περασμένη Κυριακή 31 Μαρτίου.

Αφού καθ’ οδόν ενημερώθηκαν σχετικώς από το Δ.Σ. του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. για την ιστορία και τα μνημεία που θα επισκέπτονταν, οι εξήντα (60) εκδρομείς ξεναγήθηκαν από άριστη επαγγελματία ξεναγό – πτυχιούχο αρχαιολογίας:

1) Πρώτα μετέβησαν στο μερικώς αναστηλωμένο ανάκτορο των Αιγών, το οποίο είχε κτίσει ο βασιλιάς Φίλιππος Β΄. Εκεί θαύμασαν τόσο την μεγαλοπρέπεια του μοναδικού σε μέγεθος αυτού οικοδομήματος όσο και την εξαιρετική αναστήλωση που έγινε σ’ αυτό με σχεδιασμό και φροντίδα της διαδόχου του Μανώλη Ανδρόνικου διευθύντριας αρχαιολόγου Αγγελικής Κοτταρίδη. Από εκεί ψηλά είχαν την ευκαιρία να δουν τον απέραντο κάμπο της Μακεδονίας με τις ανθισμένες ροδακινιές των αμέτρητων περιβολιών, τα οποία με μεγάλη επιμέλεια φροντίζουν οι παραγωγοί της Ημαθίας.

2) Πεζοπορώντας μετά σταμάτησαν στο αρχαίο θέατρο των Αιγών, όπου δολοφονήθηκε ο βασιλιάς Φίλιππος Β’ και αμέσως μετά ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Μακεδονίας ο γιος του Αλέξανδρος.

3) Εν συνεχεία κατέβηκαν στο χωριό Βεργίνα όπου ξεναγήθηκαν στην μεγάλη τούμπα, όπου βρίσκονται οι βασιλικοί μακεδονικοί τάφοι μεταξύ των οποίων και αυτός του Φιλίππου Β΄, καθώς και τα πολύ σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που υπήρχαν σ’ αυτούς.

4) Στο τέλος επισκέφτηκαν το νέο επιβλητικό Αρχαιολογικό Μουσείο έξω από το χωριό. Εκεί οι επισκέπτες θαύμασαν τα πάμπολλα και με ιδιαίτερη φροντίδα τοποθετημένα θεματικά σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα (αγάλματα, κοσμήματα, αγγεία και άλλα).

Μετά το πέρας των ξεναγήσεων, αργά το μεσημέρι, οι εκδρομείς μετέβησαν στη Βέροια, όπου γευμάτισαν και περιπάτησαν στην όμορφη πόλη.

Το βράδυ οι εκδρομείς επέστρεψαν στα Τρίκαλα με άριστες εντυπώσεις, τόσο για τα μοναδικά μνημεία που επισκέφτηκαν, όσο και για τις φυσικές ομορφιές που απόλαυσαν.

Την εκδρομή είχε οργανώσει με εξαιρετική φροντίδα η ταμίας του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. κ. Παρασκευή Λάππα-Πουλιανίτη, την οποία όλοι οι εκδρομείς συνεχάρησαν.

 

Φ.Ζ.

 

Στιγμιότυπο από την ξενάγηση στο αναστηλωμένο ανάκτορο.

 

 

Στιγμιότυπο από την ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

 

Ένα μέρος του αναστηλωμένου ανακτόρου.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις