Τα εκπαιδευτήρια “Αθηνά” στην καρδιά της τεχνολογίας!

 

Εμείς οι μαθητές του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να πάρουμε μέρος στην πενταήμερη εκδρομή που διοργάνωσε το Σχολείο μας λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων και να ταξιδέψουμε στην κεντρική Ευρώπη.

Με τους συνοδούς καθηγητές κ. Μανάκο Δημήτριο, κ. Πυρώτη Σταυρούλα, κ. Γιαννούλη Ιωάννη και κ. Νταγιάντα Πάρη ξεναγηθήκαμε σε μαγευτικές πόλεις και υπέροχα αξιοθέατα της Ελβετίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Χωρίς αμφιβολία όμως η περιήγησή μας στο μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών του κόσμου, το CERN, αλλά και η επίσκεψή μας σε δύο από τα κορυφαία Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια το ETH στη Ζυρίχη και το EPFL στη Λωζάνη αποτέλεσαν εμπειρίες που θα μας ακολουθούν σίγουρα για την υπόλοιπη ζωή μας.

Πρώτος μας σταθμός λοιπόν, η Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne ή αλλιώς EPFL). Καθώς πρόκειται για το 14 ο πανεπιστήμιο στην παγκόσμια κατάταξη σε όλα τα πεδία που εξειδικεύεται και με τρεις κύριες αποστολές, την εκπαίδευση, την έρευνα και τη μεταφορά τεχνολογίας σε ανώτατο διεθνές επίπεδο, δε μπορεί κανείς παρά να αισθανθεί απέραντο θαυμασμό, δέος και σεβασμό στο χώρο αυτό. Ένα χώρο με άρτια οργάνωση και στην πιο ασήμαντη λεπτομέρειά του που στα 65 κτήρια από τα οποία αποτελείται φιλοξενεί 12500 φοιτητές προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς. Ανάμεσά τους και μια παλιά μας συμμαθήτρια, απόφοιτη των εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» και πλέον πρωτοετή φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο αυτό, η Στεφανία Σπάχου. Η χαρά και η συγκίνησή μας ήταν απερίγραπτη όταν συναντηθήκαμε. Με ιδιαίτερη προθυμία και ενθουσιασμό μας συνόδευσε στην ξενάγησή μας, μας έδωσε ενδιαφέρουσες πληροφορίες και διευκρινήσεις για όλα αυτά που βλέπαμε και μας μίλησε για τους πρώτους μήνες της ζωής της εκεί.

 

 

Επόμενος σταθμός μας το Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Ζυρίχης (Eidgenossische Technische Hochschule Zurich ή αλλιώς ETH ). To ETH θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης στα πεδία των Μαθηματικών, της Χημείας, της Φυσικής, της Ηλεκτρολογίας-Μηχανικής, της Μηχανολογίας-Μηχανικής και της Επιστήμης των Υπολογιστών. Ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις του από τον Έλληνα καθηγητή κ. Ιωάννη Παγωνάκη και είδαμε από κοντά τον μεγαλύτερο ηλεκτρομαγνήτη του κόσμου.

Ακόμα και το γεύμα μας στο εστιατόριο του Πανεπιστημίου ήταν για μας ιδιαίτερη τιμή καθώς ο χώρος αυτός έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν 21 Νομπελίστες συμπεριλαμβανομένων των Albert Einstein και Wolfgang Pauli.

 

 

Τρίτος σταθμός αυτού του ταξιδιού μας στον μαγικό κόσμο της γνώσης και της αναζήτησης των μυστικών που κρύβονται γύρω μας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Πυρηνική Έρευνα (Conseil Europeen pour la Recherche Nucleaire) το γνωστό σε όλους CERN.

Η ξενάγηση μας στο CERN από Έλληνες ερευνητές έδωσε την ευκαιρία στους 48 μαθητές και καθηγητές από το Σχολείο μας να πάρουμε μια γεύση του τι συμβαίνει όχι μόνο στον τομέα της Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων αλλά και στις πολλές τεχνολογικές εφαρμογές που προκύπτουν από την έρευνα στο CERN όπως π.χ. στην υψηλή τεχνολογία του Διαδικτύου, καθώς εδώ γεννήθηκε το web.

Αρχικά παρακολουθήσαμε βίντεο με τις αρχές λειτουργίας των μηχανημάτων τους με κορυφαίο έναν επιταχυντή σωματιδίων μήκους 27 χιλιόμετρων σε βάθος 175 μέτρων κάτω από τις εγκαταστάσεις του, τον LHC (Large Hadron Collider). Εκεί συγκρούονται πυρήνες μολύβδου με πολύ υψηλή ενέργεια όπως και πρωτόνια και αναδημιουργούνται οι συνθήκες πυκνότητας και θερμοκρασίας που υπήρχαν κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang), ενώ δημιουργείται και μια σταγόνα πρωταρχικής κατάστασης της ύλης.

Ακόμη γνωρίσαμε από κοντά τον χώρο πάνω από τον επιταχυντή όπου γίνεται το πείραμα ALICE (A Large lon Collinder Experiment) το οποίο επικεντρώνεται σε έρευνες σχετικά με το πλάσμα κουάρκ πρωτονίων.

Επισκεφτήκαμε ακόμη το Cern Control Center (CCC) τον εγκέφαλο δηλαδή του CERN.

Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο και έχει τον έλεγχο όλων όσων συμβαίνουν εκεί.

Αποχαιρετήσαμε το CERN γευματίζοντας στο τεράστιο εστιατόριό του, όπου ως διαπιστευμένοι επισκέπτες βρισκόμασταν στον ίδιο χώρο με κορυφαίους φυσικούς, μηχανικούς και τεχνικούς του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου στον κόσμο.

Αυτό που πήραμε μαζί μας φεύγοντας από εκεί είναι η διαπίστωση πως η προσπάθεια των επιστημόνων να πάνε όλο και πιο πίσω προς την αρχή του σύμπαντος και να προσεγγίσουν βαθύτερα την καρδιά της ύλης, δε στοχεύει μόνο στο στενό ερευνητικό πεδίο της επιστήμης αφού τα αποτελέσματα τους θα επιστρέψουν στην κοινωνία μας προσδιορίζοντας έτσι την καθημερινότητα όλων μας.

Τελευταίος σταθμός μας στο χώρο των επιστημών και της τεχνολογίας το μουσείο Ντα Βίντσι στη μητρόπολη του ιταλικού βορρά, το Μιλάνο, όπου πέρα από τα επιτεύγματα του Ντα Βίντσι, είδαμε και τα επιτεύγματα των ανθρώπων για την κατάκτηση των αιθέρων και του διαστήματος, από απλές συσκευές μέχρι και έναν πύραυλο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Σχετικές δημοσιεύσεις