Έκκληση Γκουτέρες: Προστατεύστε τις γυναίκες- Έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας λόγω καραντίνας

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε έκκληση να προστατευθούν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο, καθώς έχει παρατηρηθεί έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας λόγω της καραντίνας για τον κορωνοϊό.

Στο μήνυμά του, ο Γκουτέρες θυμίζει πως πριν από λίγες ημέρες έκανε έκκληση για εκεχειρία σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία. «Αλλά η βία δεν περιορίζεται στα πεδία μάχης», σημείωσε.

«Δυστυχώς πολλές γυναίκες και νεαρά κορίτσια βρίσκονται ιδιαίτερα εκτεθειμένα στην βία ακριβώς εκεί όπου έπρεπε να προστατεύονται. Στα σπίτια τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απευθύνω σήμερα νέα έκκληση για ειρήνη στο σπίτι, στις οικογένειες, σε όλον τον κόσμο», συνέχισε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

«Τις τελευταίες εβδομάδες καθώς επιδεινώνονται οι οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις και εγκαθίσταται ο φόβος, ο κόσμος γνωρίζει μια τρομερή έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας», επεσήμανε ο Γκουτέρες και κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, όπως και να προβλέψουν πού θα μπορούν να προσφεύγουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης τους για τον κορωνοϊό.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε η δικαιοσύνη να συνεχίσει τη δίωξη των δραστών, όπως και να τεθούν «συστήματα συναγερμού έκτακτης ανάγκης στα φαρμακεία και στα καταστήματα με τρόφιμα», που είναι τα μόνα που παραμένουν ανοιχτά σε πολλές χώρες μετά τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. «Πρέπει να δράσουμε ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες θα μπορούν να ζητήσουν βοήθεια με ασφαλή τρόπο χωρίς να το αντιληφθούν αυτοί που τις κακομεταχειρίζονται», υπογράμμισε ακόμη, ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι σε κάποιες χώρες έχουν διπλασιαστεί ο αριθμός των γυναικών που καλούν τις σχετικές υπηρεσίες.

Ανησυχητικά στοιχεία από όλο τον κόσμο

Εξαιτίας της καραντίνας, πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν παγιδευτεί στο σπίτι με αυτόν που τις κακοποιεί. Στις ΗΠΑ, πολλές πόλεις έχουν αναφέρει αύξηση των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας και κλήσεων που έχουν γίνει γι’ αυτόν τον λόγο. Στην Ινδία, ο αριθμός των περιπτώσεων αυτών διπλασιάστηκε κατά την πρώτη εβδομάδα περιορισμού των μετακινήσεων, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή για τις Γυναίκες.

Στην Τουρκία, ακτιβίστριες έκαναν έκκληση για καλύτερη προστασία των γυναικών λόγω αύξησης των ανθρωποκτονιών με θύματα γυναίκες από τις 11 Μαρτίου, όταν η κυβέρνηση συνέστησε καραντίνα. Στη Νότια Αφρική, η πρώτη εβδομάδα των περιορισμών είχε ως αποτέλεσμα 90.000 μηνύσεις για άσκηση βίας, ενώ στη Γαλλία η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατά ένα τρίτο σε μια εβδομάδα. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε επίσης ότι διαπίστωσε αύξηση 75% των αναζητήσεων στο διαδίκτυο για στήριξη για επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας. «Τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των γυναικών είναι σημαντικά για ισχυρές, ανθεκτικές κοινωνίες», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Μαζί μπορούμε και οφείλουμε να σταματήσουμε τη βία παντού, στις εμπόλεμες ζώνες όπως και μέσα στα σπίτια, την ώρα που προσπαθούμε να νικήσουμε την Covid-19», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP

Σχετικές δημοσιεύσεις