Όταν η νεολαία “ανάσαινε” μετά την πτώση της Χούντας

Σήμερα, αποφράδα επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, η στήλη δεν θα παρουσιάσει φωτογραφίες με τανκς, στρατό και αστυνομικά μέτρα επιβολής που μεταχειρίστηκε η επτάχρονη δικτατορία προκειμένου να επιβάλλει τον στρατιωτικό νόμο της απαγόρευσης συναθροίσεων.

Αντίθετα, θα αναφερθεί στην περίοδο αμέσως μετά την πτώση της χούντας, όταν ένας ολόκληρος λαός “ανάσαινε” επιτέλους ελεύθερος τουλάχιστον για να εκδηλώνει τις διαμαρτυρίες του ή τις διαφωνίες του απέναντι στις επιλογές των κρατούντων.

Πρόκειται για ογκωδέστατη μαθητική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 1975 με αφορμή την δολοφονία του Κύπριου μαθητή Π. Δημητρίου από τους Βρετανούς της στρατιωτικής βάσης του νησιού και την συνεχιζόμενη τότε (και τώρα) κατοχή του μισού περίπου τμήματος της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των τοπικών εφημερίδων της εποχής, το συλλαλητήριο ξεκίνησε από την πλατεία Πούλιου παρά τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης και κατέληξε στη Νομαρχία Τρικάλων όπου πενταμελής αντιπροσωπεία των μαθητικών παρατάξεων αποτελούμενη από τους: Φανή Τσαπάλα, Νικολέτα Λιγάτσικα, Δημήτριο Κυρίτση, Νικόλαο Τασσόπουλο και Περικλή Κατσιούλα επέδωσαν ψήφισμα στον Νομάρχη Φώτιο Παπαθανασίου.

Ήταν τότε που η νεολαία μαζί με την κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο αγωνίζονταν για εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια.

Φωτογράφος ο αείμνηστος Τάκης Τρίκας.

 

Από το αρχείο του Σωτήρη Κύρμπα

Σχετικές δημοσιεύσεις