Τσιμέντο έγινε κι’ αυτό… ή πώς διάολε κατεδαφίζεις τέτοια ιστορία;

Το μέγαρο (κατοικία) Κοέν που βρίσκονταν στην οδό Αθανασίου Διάκου στα Τρίκαλα. Υπήρξε εμβληματικό κτίριο στην περιοχή της παλαιάς αγοράς της πόλης για πάνω από 70 χρόνια όταν και έγραψε την δική του “ιστορία”.

Παράλληλα, συμβόλιζε όλα αυτά τα χρόνια την ανθηρή οικονομική ευρωστία της τοπικής εβραϊκής κοινότητας, κυρίως στα χρόνια μετά της Απελευθέρωση της πόλης στα 1881.

Ο Ηλίας Κοέν, επιφανής Ισραηλίτης τραπεζίτης, ίδρυσε την πρώτη χρηματοπιστωτική τράπεζα στα Τρίκαλα τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα. Το 1908 φιλοξενήθηκε εδώ ο διάδοχος Κωνσταντίνος και στα 1912 ο Βασιλεύς Γεώργιος Β’ που ήλθε τότε στα Τρίκαλα με την ευκαιρία των σκοπευτικών αγώνων “Ελευθέρια”.

Το 1924 η Τράπεζα Θεσσαλίας θα αγοράσει το μέγαρο Κοέν (ο οποίος στο μεταξύ είχε χρεοκοπήσει) και στη συνέχεια θα το πουλήσει, το 1929, στον βιομήχανο Απόστολο Τεγόπουλο.

Αρκετά χρόνια αργότερα, μετά τα Δεκεμβριανά, στις αρχές του 1945 η ηγεσία του ΕΛ.ΑΣ. θα προσφύγει στα Τρίκαλα και στο κτίριο αυτό θα εγκαταστήσει το αρχηγείο της.

Θυσιάστηκε και αυτό το αρχιτεκτονικό κόσμημα των Τρικάλων (το 1977) στο βωμό του ψευδεπίγραφου εκσυγχρονισμού, για να μετατραπεί σε μια άχαρη, άκομψη και θλιβερή πολυκατοικία, όπως αυτή που ελαφρώς διακρίνουμε στο δεξιό άκρο της φωτογραφίας…

 

Σωτήρης Κύρμπας

Σχετικές δημοσιεύσεις