Το “τρίγωνο” των Τρικάλων σαν σε… καραντίνα

Σαράντα και πλέον χρόνια πριν, στα Τρίκαλα του 1977, και μάλιστα σ’ ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης: Στη διασταύρωση Ασκληπιού και Γαριβάλδη, το γνωστό στα κατοπινά χρόνια ως “τρίγωνο”.

Μόνο ο προσεκτικός παρατηρητής της φωτογραφίας θα εντοπίσει το διασωθέν τελικά διώροφο νεοκλασικό του Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου. Σε πρώτο πλάνο διακρίνουμε την σκεπή από μια μικρή ισόγεια οικοδομή που στέγαζε το πρατήριο παγωτών ΕΒΓΑ, ενώ δεξιότερα τον μαντρότοιχο από το “Ζάππειο”, έναν περιορισμένο υπαίθριο χώρο που φιλοξενούσε στις παλιότερες εποχές παραστάσεις του Καραγκιόζη.

Ο ανώνυμος πεζόδρομος που σήμερα συνδέει την οδό Γαριβάλδη με την οδό Ζωγράφου δεν είχε ακόμη διανοιχθεί.

Στην φωτογραφία διακρίνουμε ακόμη (από αριστερά) την κατοικία του οδοντιάτρου Αχιλλέα Καρανάσιου (κτίριο που εξακολουθεί επίσης να υπάρχει, φυσικά με αλλαγή χρήσεων), την κατοικία του γιατρού Βασίλη Κλιάφα (προπολεμικά εκεί λειτουργούσε η Λέσχη Αξιωματικών του 5ου Συντάγματος), η κατοικία της οικογένειας Νικολάου Γκουζγκούνη (παππού του υπογράφοντος) και δίπλα η κατοικία της οικογένειας Ηλία Γκουζγκούνη (κατόπιν της οικογένειας Κακιοπούλου).

Οι δύο αυτές κατοικίες έχουν αντικατασταθεί από σύγχρονες οικοδομές. Δίπλα μόλις διακρίνουμε την σύγχρονη πολυκατοικία των Κατσίκη-Μπετσιμέα που τότε ολοκληρώνονταν η κατασκευή της.

Το περίπτερο υπάρχει και σήμερα, αλλά το έρημο τοπίο χωρίς κίνηση ανθρώπων και τροχοφόρων το βλέπουμε και στις μέρες μας!..

 

Από το αρχείο του Σωτήρη Κύρμπα

Σχετικές δημοσιεύσεις