Τα Τρίκαλα με το παλιό οθωμανικό “ρολόι”

Από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία φωτογράφησε τα Τρίκαλα την δεκαετία του ’20 ο φωτογράφος Α. Γκινάκος δίνοντας μια γενική άποψη της πόλης και μερική του Φρουρίου της.

Σε πρώτο πλάνο το χωμάτινο μονοπάτι που οδηγούσε στην είσοδο της εκκλησίας και στο οποίο μεταγενέστερα κατασκευάστηκαν λίθινες αναβαθμίδες. Το κομμάτι του λόφου που περιλαμβάνεται στο πλάνο είναι απολύτως γυμνό, πριν την αναδάσωση που έγινε το 1938. Καθαρά διακρίνεται ο πύργος στην κορυφή του οποίου βρίσκονταν το οθωμανικό “ρολόι” της πόλης, το οποίο έχει ήδη ξηλωθεί.

Να σημειώσουμε ότι δεν επρόκειτο για τα δυτικού τύπου ρολόι με τους γνωστούς ωροδείκτες και λεπτοδείκτες, αλλά ουσιαστικά για ένα σήμαντρο το οποίο πέντε φορές την ημέρα σήμανε τις ώρες προσευχής των μουσουλμάνων της πόλης: Το πρωί μεταξύ χαραυγής και ανατολής του ήλιου, το μεσημέρι γύρω στις 3, το απόγευμα, μετά την δύση του ήλιου και το βράδυ όταν επέρχετο το σκότος.

Με τα ίδια οικοδομικά υλικά του οθωμανικού αυτού πύργου (ο οποίος επίσης είχε κτισθεί με τα υπάρχοντα υλικά του Βυζαντινού Κάστρου), κατασκευάστηκε στα 1936 το νέο ρολόι της πόλης, επί Δημάρχου Θ. Θεοδοσόπουλου.

Έκδοση: “Φωτοτυπείον Α. Γκινάκου – Γ. Μαργαρίτη, Στοά Συγγρού 6, Αθήναι”.

 

Από το αρχείο του Σωτήρη Κύρμπα

Σχετικές δημοσιεύσεις