Μοναδικό οθωμανικό μνημείο στα Τρίκαλα

Το περίφημο Κουρσούμ τζαμί των Τρικάλων σε επιχρωματισμένη καρτ ποστάλ του Στέφανου Στουρνάρα από τις αρχές του 20ου αιώνα. Σε πρώτο πλάνο και η πέτρινη γέφυρα του Αγίου Κωνσταντίνου, έξοχο επίσης δείγμα αρχιτεκτονικής της οθωμανικής εποχής. Την είχαν κατασκευάσει οι Οθωμανοί, για να έχουν πρόσβαση στον σπουδαίο και ιστορικό μουσουλμανικό ναό οι πιστοί του Ισλάμ που κατοικούσαν στην αριστερή όχθη του Ληθαίου.

Όσον αφορά το Κουρσούμ τζαμί και την ιστορία του, σύμφωνα με την παράδοση έχει ως εξής: Ο Τούρκος πρίγκιπας Οσμάν Σαχ, βρέθηκε κυνηγημένος στα Τρίκαλα, όπου και αρρώστησε από τους κατατρεγμούς και τις ταλαιπωρίες. Επειδή στα Τρίκαλα θεραπεύτηκε, ζήτησε από τον ονομαστό πρωτομάστορα Σινάν Πασά (1490-1588) να χτίσει ένα τζαμί ως ανάμνηση της σωτηρίας του.

Ο Σινάν Πασάς (εξισλαμισμένος από την Καππαδοκία), που θεωρείται ένας από τους αξιολογότερους τεχνίτες στον οθωμανικό κόσμο, έκτισε πράγματι ένα μικρό αριστούργημα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Να σημειωθεί ότι έργα του Σινάν Πασά είναι επίσης το μεγαλοπρεπές Σουλεϊμανιγιέ της Κωνσταντινούπολης και το περίφημο Σουλτάν Σελίμ τζαμί της Αδριανούπολης.

 

Από το αρχείο του Σωτήρη Κύρμπα

Σχετικές δημοσιεύσεις