Μια καρτ ποστάλ των Τρικάλων με ιστορία

Επιχρωματισμένη καρτ ποστάλ του Στέφανου Στουρνάρα, με φόντο την πλατεία Ρήγα Φεραίου, το μεγαλόπρεπο νεοκλασικό αρχοντικό “Αβέρωφ” και ελαφρώς διακρινόμενο το γειτονικό επίσης νεοκλασικό κτίριο “Χατζηγάκη” στην προέκταση της φωτογραφίας.

Στο βάθος από αριστερά, τα ξενοδοχεία “Ολύμπια” και “Στέμμα”, ενώ το συνεχόμενο ισόγειο κτίσμα που μόλις διακρίνεται στα δεξιά είναι το αριστοκρατικό καφενείο “Βασιλικόν” ή “Εθνικόν”, ανάλογα με την τρέχουσα τότε πολιτική κατάσταση.

Διαπιστώνουμε πως τα δέντρα που φυτεύτηκαν κατά την αρχική διαμόρφωσή της στα τέλη του προπερασμένου αιώνα, έχουν μεγαλώσει διαμορφώνοντας πολύ όμορφες αλέες. Επί Δημαρχίας Παναγιώτη Χατζηγάκη, στον Μεσοπόλεμο, τα δέντρα της εικόνας κόπηκαν για να αντικατασταθούν με κυπαρίσσια, μάλλον επειδή ενοχλούσε η φυλλοβόλος ιδιότητά τους.

Υπάρχει και μια μικρή ιστορία που συνοδεύει την συγκεκριμένη καρτ ποστάλ. Σύμφωνα με αυτήν, όταν στις αρχές του 20ου αιώνα ο Στέφανος Στουρνάρας ήταν έτοιμος για την λήψη του στιγμιότυπου ζήτησε από Τρικαλινούς περαστικούς να πλαισιώσουν το κάδρο προκειμένου να υπάρχει και ανθρώπινη παρουσία στο αστικό τοπίο. Αυτοί είτε από ντροπή είτε από άγνοια δεν δέχθηκαν. Αντίθετα μερικά μέλη της Εβραϊκής κοινότητας της πόλης (που τότε ήταν πολυπληθής και προηγμένη) αποδέχθηκαν την πρόταση και αποτυπώθηκαν στην φωτογραφία. Γι’ αυτό ακόμη και σήμερα στους συλλεκτικούς κύκλους η συγκεκριμένη καρτ ποστάλ αποκαλείται “οι Εβραίοι των Τρικάλων”.

 

Από το αρχείο του Σωτήρη Κύρμπα

Σχετικές δημοσιεύσεις