Μια… βιτρίνα που καταστράφηκε στα Τρίκαλα

Η… βιτρίνα των Τρικάλων θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η πολύ διαδεδομένη καρτ ποστάλ που εξέδωσε ο Νίκος Στουρνάρας στα μέσα της δεκαετίας του ’50. Τα τρία νεοκλασικά κτίρια της πλατείας Ρήγα Φεραίου στην πόλη μας ταιριάζουν απόλυτα με αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Από αριστερά το αρχοντικό της οικογένειας Αβέρωφ που ήταν και το πρώτο που χτίστηκε γύρω στα 1890 και γνώρισε στην εποχή του μεγάλες δόξες. Σ’ αυτό γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά και πρώτα νεανικά του χρόνια ο πολιτικός και μετέπειτα υπουργός Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας.

Στο μέσον το αρχοντικό της οικογένειας Χατζηγάκη που ήδη στην δεκαετία του ’50 είχε μετατραπεί σε ξενοδοχείο “Τα Μετέωρα” λίγο πριν την κατεδάφισή του το 1973. Εκτός από αρχιτεκτονικό κόσμημα για τα Τρίκαλα ήταν ιστορικό κτίριο καθώς για δεκαετίες αποτέλεσε το κέντρο της τοπικής πολιτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας της πόλης. Σ’ αυτό φιλοξενήθηκαν διάσημες ελληνικές και ξένες προσωπικότητες όπως ο βασιλιάς Γεώργιος Α’, ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος, η βασίλισσα της Ρουμανίας Μαρία, ο βασιλιάς της Σερβίας Αλέξανδρος, ο Γάλλος στρατηγός Σαράιγ, ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δεληγιάννης, ο ποιητής Γιώργος Σουρής, κ.ά.

Τέλος στα δεξιά το κτίριο του ξενοδοχείου “Πανελλήνιον”. Στο ισόγειο εκτός από καφέ-μπαρ του Δημ. Κωστίκα υπήρχε τον καιρό της φωτογράφησης πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ που λειτουργούσε δίπλα στην είσοδο του κινηματογράφου “Ορφέας” που κατόπιν μετονομάστηκε σε “Απόλλων”. Μετά την ανακαίνιση του κτιρίου λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στις χρήσεις του, εκτός της μετατροπής του κινηματογράφου σε “Goody’s”.

Το μόνο από τα τρία κτίρια που ανακαινισμένο εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα…

 

Από το αρχείο του Σωτήρη Κύρμπα

Σχετικές δημοσιεύσεις