Η κεντρική πλατεία Τρικάλων με ελάχιστο… συνωστισμό

Καρτ ποστάλ του φωτογράφου, ζωγράφου και εκδότη Στέφανου Στουρνάρα, με φόντο την κεντρική πλατεία των Τρικάλων στα τέλη του 19ου αιώνα. Η διαμόρφωση της πλατείας έχει μόλις ολοκληρωθεί. Στον ίδιο χώρο επί Οθωμανικής περιόδου βρίσκονταν το τέμενος του Τουραχάν Βέη ή Παζάρ τζαμί (καθώς επίσης το οθωμανικό νεκροταφείο σε ένα τμήμα του) που γκρεμίστηκαν και ισοπεδώθηκαν αντίστοιχα επί Δημαρχίας Γεωργίου Κανούτα.

Οι πρώτες δενδροστοιχίες που δεν έχουν ακόμη θεριέψει μας επιτρέπουν μια απρόσκοπτη εικόνα του κέντρου της πόλης τις πρώτες δεκαετίες μετά την Απελευθέρωση. Αριστερά, μόλις διακρίνουμε το αρχοντικό νεοκλασικό Χατζηγάκη επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας, καθώς και τμήμα της πλατείας Ρήγα Φεραίου (το νεοκλασικό “Πανελλήνιο” δεν έχει ακόμη κατασκευασθεί). Στο κέντρο, το τότε ξενοδοχείο “Πετρούπολις” (κατόπιν ξενοδοχείο “Πίνδος” και σήμερα στο ισόγειο το κατάστημα Stradivarius) και η αρχή της οδού Ασκληπιού (τότε οδός Σιδηροδρόμου) με τις πανέμορφες αλέες της.

Στη συνέχεια, στο απέναντι πεζοδρόμιο διακρίνουμε τα ξενοδοχεία “Ολύμπια” και “Στέμμα”, ενώ το συνεχόμενο ισόγειο κτίσμα (στο άκρο αριστερά) είναι το αριστοκρατικό καφενείο “Βασιλικόν” ή “Εθνικόν” (ονομασία που επέλεγε η διεύθυνσή του ανάλογα με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση!).

Μπροστά στην πλατεία, στον χώρο όπου και σήμερα λειτουργεί πιάτσα ταξί, οι ιππήλατες άμαξες με τους αμαξάδες αναμένουν νέο αγώγι.

Οι λιγοστοί (έως ελάχιστοι) Τρικαλινοί που διακρίνουμε μας παραπέμπουν σε εικόνες που συναντάμε και σήμερα (προσωρινά ευχόμαστε) στο κέντρο της πόλης μας…

 

Από το αρχείο του Σωτήρη Κύρμπα

Σχετικές δημοσιεύσεις