Η “καρδιά” των Τρικάλων στα 1907

Την παλιά γέφυρα του “Πίχτου” στα Τρίκαλα την γνωρίζαμε από τις καρτ ποστάλ του Βολιώτη φωτογράφου και εκδότη Στέφανου Στουρνάρα ο οποίος σε τακτά χρονικά διαστήματα επισκέπτονταν την πόλη μας στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα και μας άφησε πλούσια παρακαταθήκη θαυμάσιων φωτογραφιών και καρτ ποστάλ. Ο Στουρνάρας μάλιστα έχει φωτογραφίσει την συγκεκριμένη γέφυρα από το ύψος της όχθης του ποταμού και προ και μετά την πλημμύρα του Ληθαίου στα 1907, αποτυπώνοντας έτσι τα αποτελέσματα της καταστροφικής της μανίας.

Η συγκεκριμένη μοναδική φωτογραφία (αγνώστου φωτογράφου) έχει ληφθεί μετά το 1907 και αποτυπώνει, εκτός από την αποκοπή του μεσαίου τόξου της γέφυρας από την πλημμύρα, και μια σχετικά αμφιθεατρική εικόνα της γύρω περιοχής.

Αριστερά της φωτογραφίας (πίσω από τον κορμό του δένδρου) διακρίνουμε το καφενείο “Μικρό Φάληρο” των Κλειδωνά – Ελευθεριάδη που την εποχή εκείνη θεωρούνταν σημείο συνάντησης των “αστών” της πόλης (Ελλήνων και Τούρκων).

Στο κέντρο και σαν φυσική προέκταση του καταστρώματος της γέφυρας του “Πίχτου” τον τότε δρόμο που έμελλε να εξελιχθεί στην σημερινή οδό Βύρωνος. Εννοείται ότι αναφερόμαστε σε μια εποχή που το “σχέδιο πόλης” ήταν άγνωστες λέξεις.

Απορίες γεννά το κτίριο στο βάθος του δρόμου όπου μοιάζει να προεξέχει κωδωνοστάσιο παρόλο που καμιά αναφορά ή πληροφορία δεν κάνει λόγο για ύπαρξη εκκλησίας στην περιοχή. Αντιθέτως, γνωρίζουμε ότι στο σημείο αυτό υπήρχε κτίριο (ιδιοκτησίας Σιμή) που στα χρόνια του Μεσοπολέμου λειτουργούσε η Νομαρχία Τρικάλων, ενώ για μικρό διάστημα φιλοξένησε και το Γυμνάσιο Θηλέων της πόλης. Πιθανώς τον χρόνο λήψης της φωτογραφίας το κτίριο αυτό να μην είχε ακόμη κτισθεί.

Με προσεκτικότερη ματιά επίσης διακρίνουμε πίσω από τα φυλλώματα των δένδρων τον μιναρέ του Τζαμιού Μεχμέτ Αγά που βρίσκονταν στην συμβολή των σημερινών οδών Κωλέττη και Ζιάκα.

Στα 1907 η εικονιζόμενη περιοχή αποτελούσε το κεντρικότερο σημείο της πόλης…

 

Σωτήρης Κύρμπας

Σχετικές δημοσιεύσεις