Απολυμάνσεις μιας άλλης εποχής στα Τρίκαλα

Μπορεί οι εικόνες απολυμάνσεων που ακούμε και βλέπουμε να γίνονται καθημερινά τούτες τις μέρες σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να τιθασευτεί η επέκταση της πανδημίας του κορονοϊού να μοιάζουν πρωτόγνωρες, όμως και στο παρελθόν συνέβαιναν, ίσως όχι σε τόσο μεγάλη έκταση, ακόμη και στην πόλη των Τρικάλων.

Ειδικότερα κατά τους θερινούς μήνες, όταν όπως ήταν φυσικό, η στάθμη του Ληθαίου υποχωρούσε πάντα αρκετά. Αυτήν την εποχή δίνονταν η ευκαιρία σε πάσης φύσεως συνεργεία να προβαίνουν σε παρεμβάσεις στην κοίτη του προς όφελος της δημόσιας υγιεινής.

Εδώ συνεργείο του Τμήματος Υγιεινής της Νομαρχίας Τρικάλων ψεκάζει στις όχθες του ποταμού στα 1968 με 1969 προκειμένου να εκλείψουν οι εστίες των κουνουπιών που εκείνη την εποχή μάστιζαν την πόλη. Πάντως, οι τότε ψεκαστήρες που κουβαλούσαν στους ώμους τους έφερναν πενιχρά αποτελέσματα.

Το σημείο όπου τους απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του αείμνηστου Τάκη Τρίκα είναι κάτω από την Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, κοντά στην γέφυρα “Γκίκα”. Διακρίνονται (από αριστερά) οι Νίκος Μιχάλης, Κωνσταντίνος Μητσούλης, Δημήτριος Παπαγιαννίδης (Προϊστάμενος του Τμήματος Υγιεινής της Νομαρχίας), Γεώργιος Πετίτσας και Στέφανος Παπαστεριάδης.

 

Από το αρχείο του Σωτήρη Κύρμπα

Σχετικές δημοσιεύσεις