Ένα πάνδημο μνημόσυνο στα Τρίκαλα του 1949

Σε άλλες εποχές τόσο στα Τρίκαλα όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα με λιτανείες ή μαζικές επιμνημόσυνες συναθροίσεις ξόρκιζαν το κακό ή τουλάχιστον εξέπεμπαν μηνύματα πάνδημης στήριξης στους πληγέντες συμπολίτες.

Η φωτογραφία είναι από το μνημόσυνο των πεσόντων που πραγματοποιήθηκε – όπως σημειώνεται στο πίσω μέρος της φωτογραφίας – στα Τρίκαλα στις 28 Μαρτίου 1949.

Επικεφαλής της πομπής ο τότε Δήμαρχος Τρικκαίων Ηρακλής Ρέτος (με το παπιόν) και οι στρατιωτικές αρχές της πόλης. Παρά το γεγονός ότι ο Εμφύλιος Πόλεμος δεν έχει ακόμη τελειώσει, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχοντας εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο των αστικών κέντρων προχωρούν σε επιμνημόσυνες τελετές στην μνήμη των θυμάτων του αλληλοσπαραγμού.

Μεγάλη πάντως είναι και η συμμετοχή του λαού καθώς και μαθητών που διακρίνουμε να κατεβαίνουν την οδό Βασιλίσσης Όλγας στο αριστερό μέρος της φωτογραφίας.

Παρατηρούμε επίσης το σημαιοστολισμένο ξενοδοχείο “Πανελλήνιον” όπου τότε είχε την έδρα της η XV Μεραρχία καθώς και το ξενοδοχείο “Πετρούπολις” που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε “Πίνδος”.

 

Από το αρχείο του Σωτήρη Κύρμπα

Σχετικές δημοσιεύσεις