Ένας Επιτάφιος στην ψυχή του κάθε Έλληνα

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και οι Επιτάφιοι μπορεί να μην έχουν την προσέλευση των πιστών όπως άλλες χρονιές, αλλά δεν παύουν (και δεν θα παύσουν ποτέ) να βρίσκονται βαθιά στην ψυχή των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών που αυτόν τον καιρό βιώνουν τα δικά τους πάθη και βάσανα.

Το ελπιδοφόρο μήνυμα όμως εδώ και χιλιετίες είναι γνωστό: Μετά τον Επιτάφιο έρχεται η Ανάσταση!

Πρωτοπόροι στον τομέα της ξυλογλυπτικής διακόσμησης Επιταφίων στα Τρίκαλα, ήταν οι αδελφοί Θωμάς και Χρήστος Καραμάλης που προερχόμενοι από το Ξυλοπάροικο εγκατέστησαν το 1947 την βιοτεχνία τους επί της οδού Αμαλίας.

Εκατοντάδες ήταν τα ξυλόγλυπτα εκκλησιαστικά (και όχι μόνο) έπιπλα που πέρασαν από τα χέρια τους και εξακολουθούν να κοσμούν τους ναούς της πόλης και του νομού μας. Την οικογενειακή παράδοση συνεχίζει ο υιός του Χρήστου, Σωτήρης Καραμάλης, στις νέες εγκαταστάσεις του στο 4ο χλμ. της Ε.Ο. Τρικάλων-Λαρίσης.

Στην φωτογραφία ο Χρήστος Καραμάλης (αριστερά) με έναν ετοιμοπαράδοτο εκκλησιαστικό ξυλόγλυπτο έξω από το κατάστημά του επί της οδού Αμαλίας μαζί με έναν αγνώστων στοιχείων νεαρό (δεξιά). Στο ξυλόγλυπτο διακρίνουμε το έτος κατασκευής (1949) και πίσω του την επιγραφή του καταστήματος “Επιπλώσεις Θ. Μ. Καραμάλη”.

 

Από το αρχείο του Σωτήρη Κύρμπα

Σχετικές δημοσιεύσεις