Όταν η… μπουγάδα γίνονταν στον Ληθαίο

Επιχρωματισμένη καρτ ποστάλ που κυκλοφόρησε ο Βολιώτης φωτογράφος και εκδότης Στέφανος Στουρνάρας πριν το 1904. Πρόκειται για την πρώτη σχετικά αμφιθεατρική φωτογραφία των Τρικάλων που έχει ληφθεί από την παλιά πέτρινη γέφυρα της Μαρούγγενας.

Αρκετοί περίεργοι Τρικαλινοί παρακολουθούν την φωτογράφηση, ενώ σε δεύτερο πλάνο διακρίνουμε την πρόσφατα τότε διαμορφωμένη (από τον Δήμαρχο Γεώργιο Κανούτα) κεντρική πλατεία της πόλης.

Οι ξύλινες κατασκευές στα δεξιά της φωτογραφίας επί της σημερινής οδού Τσιτσάνη (Λαρίσης) είναι νεότευκτες, δεν γνωρίζουμε όμως την χρήση τους. Αριστερά διακρίνουμε και ένα μικρό μέρος της σημερινής παραποτάμιας οδού Όθωνος.

Στον Ληθαίο ποταμό βλέπουμε Τρικαλινές της εποχής να κάνουν την μπουγάδα(!) τους (η μία μάλιστα χρησιμοποιώντας και… κόπανο για τα στρωσίδια) στα νερά του.

Κατά τα άλλα, η κεντρική πλατεία, το περίγραμμα του Βυζαντινού Φρουρίου (με τις επάλξεις του 3ου διαζώματος να δείχνουν ακόμη πιο επιβλητικές), καθώς και ο πύργος με το Οθωμανικό Ρολόι παραμένουν αναλλοίωτα σημεία αναφοράς της πόλης στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα.

 

Από το αρχείο του Σωτήρη Κύρμπα

Σχετικές δημοσιεύσεις