Η τρίδυμη “βιτρίνα” των Τρικάλων

Στον Τρικαλινό Γεώργιο Χολέβα και στο καλλιτεχνικό Χαρτοπωλείο του οφείλουμε την πρώτη φωτογραφική αποτύπωση των τριών νεοκλασικών κτιρίων που “έβλεπαν” την πλατεία Ρήγα Φεραίου στα Τρίκαλα. Φωτογραφία που κυκλοφόρησε στην ίδια σειρά επιχρωματισμένων καρτ ποστάλ την δεκαετία του ’20.

Τα δύο πρώτα νεοκλασικά (από αριστερά της φωτογραφίας), το “Αβέρωφ” και το “Χατζηγάκη” είχαν βεβαίως κτισθεί στις αρχές του 20ου αιώνα. Στα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’20 κατασκευάστηκε και το “Πανελλήνιον” το οποίο ολοκλήρωσε την τριάδα. Ήταν πράγματι μια υπέροχη “βιτρίνα” στο κέντρο της πόλης, που σε συνδυασμό με την πλατεία Ρήγα Φεραίου (μέρος της οποίας διακρίνουμε) συνέθετε το ρεύμα μοντερνισμού που είχε επικρατήσει στα Τρίκαλα για μισό και πλέον αιώνα.

Δυστυχώς, μια εκ διαμέτρου αντίθετη αντίληψη, αυτή της άκρατης “ανοικοδόμησης” και της αντιπαροχής που κυριάρχησε στην χώρα από την δεκαετία του ’50 και μετά, συμπαρέσυρε τα δύο πρώτα νεοκλασικά κτίρια της φωτογραφίας (το “Αβέρωφ” και το “Χατζηγάκη”) και μόνον το “Πανελλήνιον” παραμένει ακόμη (περίπου) ως είχε τότε.

 

Από το αρχείο του Σωτήρη Κύρμπα

Σχετικές δημοσιεύσεις