1003 θεσσαλικές επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Συνολικά χίλιες τρεις  επιχειρήσεις της Θεσσαλίας ωφελούνται από το πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ» της Περιφέρειας Θεσσαλίας ύψους 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση  του κεφαλαίου κίνησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός παρουσιάζοντας σήμερα τα στοιχεία του προγράμματος ανακοίνωσε ότι από τη νέα χρονιά θα τρέξει και νέο πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ» ύψους 20 εκατ. ευρώ στο οποίο δεν θα μπορούν να συμμετέχουν οι ωφελούμενοι του πρώτου προγράμματος.

Κώστας Αγοραστός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναγνωρίζοντας τις οικονομικές ζημιές που έχουν υποστεί οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις στην περιοχής μας εξαιτίας της πανδημίας του covid 19 είναι πρώτη περιφέρεια σε όλη τη χώρα που ολοκλήρωσε τη διαδικασία της αξιολόγησης για το πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ». Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό γιατί τώρα έχει ανάγκη τα χρήματα ο επιχειρηματίας. Γιατί κάθε μέρα είναι μια διαφορετική μέρα. Η ταχύτητα σε αυτή την περίπτωση σώζει. Οφείλουμε στα προγράμματα να τηρούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με στρατηγική σχεδίασε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα το «Ανάσα». Για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις εκείνες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Ανάπτυξης με αντικειμενικά κριτήρια που ανοίγουν νέους δρόμους στη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων πλέον στη χώρα.

Τα κριτήρια ήταν σχεδιασμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει άμεση βοήθεια σε επιχειρήσεις που είχαν ζημία και επιχειρήσεις βάση των δηλώσεων τους οι οποίες όλο αυτό το διάστημα δήλωναν τη δραστηριότητά τους. Τρεις δείκτες ήταν εκείνοι οι οποίοι έδιναν τη βαθμολογία και ήταν ικανοί και αναγκαίοι για να διαπιστώσουν τη ζημιά των επιχειρήσεων. Συμπεριλάβαμε όλους τους ΚΑΔ, δηλαδή όλες τις επιχειρήσεις που είχαν συμπεριληφθεί στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για το covid 19. Δεν αποκλείσαμε κανένα.

Είναι χρήματα τα οποία δίνουμε για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να μην κλείσουν. Δεν είναι χρήματα που δίνονται για να μπουν στη τσέπη του επιχειρηματία. Δίνονται για να πληρώσει τους εργαζόμενους, να πληρώσει τις υποχρεώσεις απέναντι σε προμηθευτές και σε τρίτους. Δηλαδή για τους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό οι δικαιούχοι θα ελεγχθούν τον Ιούνιο. Ξέρουμε ότι οι ανάγκες είναι πολλές περισσότερες. Ξέρουμε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των αιτήσεων των  5. 600 επιχειρήσεων ήταν 200 εκατ. ευρώ. Αλλά σκεφτείτε ότι 378 εκατ. ευρώ  έχει προϋπολογισμό όλο το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 και είναι δεσμευμένο και υπερδεσμευμένο κατά 224%. Έχουμε κάνει υπέρβαση για να βοηθήσουμε τον κόσμο.  Με το πρόγραμμα αυτό δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας γιατί δουλέψανε οι συμβουλευτικές εταιρίες, τα λογιστικά  γραφεία, όλοι οι άνθρωποι που ετοίμαζαν τους φακέλους.

Η χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε ποσοστό άνω του 90% αφορά πολύ μικρές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα σε όλη τη Θεσσαλία τα γυμναστήρια παίρνουν 246.000 ευρώ, η εκπαίδευση 736.000 ευρώ, η εστίαση 6.144.000 ευρώ, το λιανικό εμπόριο 950.000 ευρώ, η μεταποίηση 1.274.000 ευρώ., τα τουριστικά καταλύματα και τα ξενοδοχεία 8.500.000, οι υπηρεσίες (λογιστές, υδραυλικοί, δικηγόροι, κλπ.) 6.639.000 ευρώ και το χονδρικό εμπόριο 721.000 ευρώ. εκείνοι που δικαιούνται από τους συγκεκριμένους κλάδους την ενίσχυση είναι εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Σε επόμενη φάση σχεδιάζουμε ένα νέο πρόγραμμα «Ανάσα» συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ. Σχεδιάζουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ένα καινούργιο πρόγραμμα από την αρχή αξιοποιώντας τις εμπειρίες μας και τις προτάσεις που κατατέθηκαν. Αυτοί οι οποίοι έχουν πάρει χρηματοδότηση από το πρώτο πρόγραμμα δεν θα μπορούν να ξανά πάρουν και παράλληλα θα ενεργοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα στα Σχέδια Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης των Δήμων που δεν έχουν ενεργοποιήσει οι Δήμοι. Έχουμε ακόμη επιπλέον 6 εκατ. ευρώ για επενδύσεις από τα ΒΑΑ. Θα προτείνουμε ένα πρόγραμμα που θα τρέξει γρήγορα από τους δήμους.

Στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλία με πάνω από 210 εκατ. ευρώ. 80 εκατ. ευρώ μέσω των προγραμμάτων «Επανεπενδύω» και «Επενδύω στη Θεσσαλία», 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας, λόγω της πανδημίας του covid-19, 50 εκατ. ευρώ με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης από το πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ» ενισχύοντας το κεφάλαιο κίνησης μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, 15 εκατ. ευρώ μέσω του ΤΕΠΙΧ και 20 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων».

Απόστολος Παπαδούλης, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακής Εταιρείας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΑΕΔΕΠ), μέλος διοίκησης ΕΦΕΠΑΕ: «ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες  με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στο πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ». Ήταν ένα fast track πρόγραμμα παρά πολύ γρήγορο και οι διαδικασίες ήταν καθαρές. Η αξιολόγηση ήταν πάρα πολύ διαφανής. Ξεκινούσε με το ότι ο επιχειρηματίας ήξερε τη βαθμολογία του προγράμματός του και ήταν στη δική του απόφαση να συνεχίσει την υποβολή ή μη της πρότασης. Το γεγονός ότι είχαμε 6.500 προτάσεις ήταν ένα εντυπωσιακό στοιχείο για εμάς γιατί συνήθως στα προγράμματα σε κάθε τρεις προτάσεις που κατατίθενται μια είναι αυτή που εγκρίνεται ενώ εδώ είχαμε σε κάθε έξι μια. Προφανώς ήταν λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και λόγω της πειθούς που ασκήθηκε στην αγορά για αύξηση του προϋπολογισμού. Τελικά μείναμε στα 30 εκατ. ευρώ και οι επιχειρήσεις που ωφελήθηκαν ήταν αυτές που είχαν πραγματικά ανάγκη. Ο τουριστικός κλάδος ήταν εκείνος που ωφελήθηκε περισσότερο ενώ η περιοχή των Σποράδων επωφελήθηκε εξαιτίας του τουριστικού κλάδου. Το επόμενο βήμα είναι ότι από 01/01/2021 έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που αναφέρει ο οδηγός   και εμείς σε συνεργασία με την Περιφέρεια ξεκινά την πληρωμή του αναλογούντος ποσού. Βεβαίως υπάρχει και η διαδικασία των ενστάσεων που ευελπιστούμε ότι δεν θα έχουμε ιδιαίτερο φόρτο δουλειάς σε αυτό το σημείο. Καθώς τα προβλήματα δεν προκύψαν στη διαδικασία της αξιολόγησης αλλά από τη διαδικασία συντάξεις της πρότασης και παρακάτω. 30 Ιουνίου που ολοκληρώνεται ο η διαδικασία καταβολής της χρηματοδότησης  είναι μεγάλος χρόνος για εμάς και θα έχουμε τελειώσει νωρίτερα. Είναι εξαιρετική η συνεργασία που έχουμε με τη Διαχειριστική Υπηρεσία της Περιφέρειας και τα στελέχη της. Έχουμε δρόμο μπροστά μας και ευχόμαστε τη νέα χρονιά να έχουμε νέες ευκαιρίες για να δείξουμε ότι η συνεργασία μας είναι παραγωγική και γόνιμη».

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος «Ανάσα», παραβρέθηκαν η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας Μελίνα Σαραφίδου και τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και μέλη της επιτροπής αξιολόγησης Άκης Βούλγαρης και Γιώργος Παπαρσένος.

Σχετικές δημοσιεύσεις