Οικισμός Ρομά: Υγειονομική «βόμβα» στην Θεσσαλία -Χαρδαλιάς: ‘Ο,τι πιο δύσκολο έχουμε αντιμετωπίσει

Κίνδυνο να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα για ολόκληρη τη Θεσσαλία βλέπουν επαϊοντες την εν εξελίξει υπόθεση στο οικισμό Ρομά στην περιοχή της Νέας Σμύρνης στην Λάρισα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά σημερινή συνέντευξη Τύπου υποστήριξε ότι είναι «η πιο δύσκολη κατάσταση επιχειρησιακά που έχουμε αντιμετωπίσει», εξηγώντας ότι «κάποιοι από τους πάσχοντες (σ.σ. 20 μέχρι στιγμής) ήταν πλανόδιοι πωλητές». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι μετακινούνταν και σε άλλες περιοχές εντός Θεσσαλίας με προεξάρχουσες τον Τύρναβο, τα Φάρσαλα στο νομό Λάρισας αλλά και τους Σοφάδες στο νομό Καρδίτσας, όπου υπάρχουν οικισμοί Ρομά και ήδη έχουν ξεκινήσει προληπτικοί έλεγχοι. Ενώ οι οικείοι δήμοι αλλά και αυτός της Λάρισας, ορίζουν άμεσα διαμεσολαβητές, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τους συγκεκριμένους πληθυσμούς και να κάνουν τις συνεννοήσεις.

Δείγμα επίσης της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο κ. Χαρδαλιάς μίλησε για «στενή επιτήρηση της περιοχής», κάλεσε «τους κατοίκους της Θεσσαλίας να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να ληφθούν επιπλέον μέτρα».

Παράλληλα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας λαϊκών στη Θεσσαλία για 14 μέρες και κάθε μορφής άσκηση πλανόδιου εμπορίου, ενώ τόνισε ότι στεγανοποιείται η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο διότι διαπιστώθηκε πως υπάρχει σχέση με τον οικισμό της Νέας Σμύρνης.

Τόσο ο κ. Χαρδαλιάς όσο και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός, αναφέρθηκαν στο πόσο εύθραυστη είναι κατάσταση με τον κορωνοϊό.

Δήμος Λαρισαίων: Τι μέτρα αποφασίστηκαν

Από την πλευρά του ο δήμος Λαρισαίων, όπου βρίσκεται το επίκεντρο της «υγειονομικής βόμβας», τονίζει ότι κατά τις σημερινές συσκέψεις αποφασίστηκαν:

Η πιστή εφαρμογή της απόφασης για την προσωρινή επιβολή περιοριστικών μέτρων στην συγκεκριμένη περιοχή. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων τόσο στην περίμετρο όσο και εντός της περιοχής, έχει η Ελληνική Αστυνομία.
Ο Δήμος Λαρισαίων αναλαμβάνει την τροφοδοσία των συμπολιτών που βρίσκονται εντός της περιοχής, όπως αποφάσισε ο υφυπουργός κ. Νικ. Χαρδαλιάς. Σε σημεία της περιμέτρου θα οργανωθούν σημεία τροφοδοσίας των κατοίκων. Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης θα συνδράμει και το Πυροσβεστικό Σώμα.
Για την καλύτερη οργάνωση της τροφοδοσίας των κατοίκων αλλά και για την διαχείριση της κατάστασης εντός του οικισμού των Ρομά θα προσληφθούν άμεσα και με ταχύτατες διαδικασίες τέσσερις (4) επιπλέον Διαμεσολαβητές.
Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών του Δήμου Λαρισαίων, μέχρι νεωτέρας.
Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Λαρισαίων θα προχωρήσουν σε ενοικίαση ξενοδοχείου της πόλης, προκειμένου να φιλοξενηθούν ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που βρίσκονται εντός της περιμέτρου των απαγορεύσεων.
Τα θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν και όσα εντοπιστούν στον οικισμό θα μεταφερθούν από τις υγειονομικές αρχές στο Κέντρο Αποκατάστασης Αρωγή.
«Βιώνουμε μια δύσκολη και αρνητική εξέλιξη»

«Η Λάρισα και ο Δήμος Λαρισαίων βιώνουν μια δύσκολη και αρνητική εξέλιξη. Ο εντοπισμός σημαντικού αριθμού κρουσμάτων στον συγκεκριμένο οικισμό, μεταβάλει πλήρως την μέχρι τώρα ιδιαίτερα θετική εικόνα για την εξέλιξη της νόσου στην περιοχή μας.

Σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις, σαν αυτή, θα αναμετρηθούμε με τις δυσκολίες και θα κριθούμε από το πόσο δυνατοί βρεθήκαμε. Η πόλη έχει δείξει στο παρελθόν ωριμότητα σε όλες τις προκλήσεις που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει. Αυτό θα κάνουμε πάλι σε τούτη τη δύσκολη στιγμή.

Είναι η στιγμή της ευθύνης. Είναι η στιγμή της συνεπούς στάσης. Είναι η στιγμή της σύνεσης, της ενότητας και της αλληλεγγύης.

Είναι η στιγμή που ο καθένας μας και όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να εξασφαλίσουμε καλύτερες ημέρες για τους ανθρώπους μας. Για τους γονείς μας, για τα αδέρφια μας και κυρίως για τα παιδιά μας.

Είναι η στιγμή που η οικογένεια μας, η γειτονιά μας, η πόλη μας, αναμετριέται με την ιστορία.

Είναι η στιγμή που πρέπει στο μέλλον να διηγούμαστε με περηφάνεια.

Μένουμε ενωμένοι

Μένουμε αλληλέγγυοι

Μένουμε σπίτι

Είμαστε μαζί», καταλήγει ο δήμος Λαρισαίων.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις