Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Γραφείο Εθνικού Εισηγητή ενώνουν δυνάμεις στον αγώνα για την καταπολέμηση του trafficking

Σύμφωνο συνεργασίας με στόχο την  ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και την ανάληψη στοχευμένων δράσεων για την προστασία θυμάτων εμπορίας ανθρώπων υπογράφουν το επόμενο διάστημα  ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο εθνικός εισηγητής για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων,  Ηρακλής Μοσκώφ. Το πλαίσιο συνεργασίας των δύο φορέων συζητήθηκε  στη διάρκεια διαδικτυακής ενημερωτικής συνάντησης μεταξύ του Περιφερειάρχη  Θεσσαλίας  Κώστα  Αγοραστού, του Εθνικού Εισηγητή Ηρακλή  Μοσκώφ και των βουλευτών Μαγνησίας Ζέττας Μακρή και Λάρισας Στέλλας Μπίζιου.

Η εμπορία ανθρώπων, γνωστή και με τον αγγλικό όρο trafficking, έχει ως αντικείμενα κυρίως την εξαναγκαστική εργασία στην ιδιωτική οικονομία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την αφαίρεση οργάνων και ιστών του σώματος. Είναι μια διεθνοποιημένη επικερδής επιχείρηση, με τζίρο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Έχει υπολογισθεί ότι κάθε χρόνο 21 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα του trafficking, εκ των οποίων οι 800.000, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η οικονομική κρίση και η πανδημία του covid-19 οδηγούν σε δραστική αύξηση των φαινόμενων ανθρώπινης εκμετάλλευσης» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Η ενδοοικογενειακή  βία την περίοδο των  lockdown   αναδεικνύεται σε σιωπηλή πανδημία. Σε μια δύσκολη περίοδο, στέλνουμε το μήνυμα: Είμαστε εδώ, έχουμε τα εργαλεία και μπορούμε να βοηθήσουμε. Χρειάζεται να αναλάβουμε  καμπάνια ενημέρωσης, να εμπεδώσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης και αποτελεσματικότητας, να βελτιώσουμε τη λειτουργία των  δομών  υποστήριξης. Απαιτείται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να καταρτίσουμε ατζέντα επικαιροποιημένων ενεργειών  και συγκεκριμένο σχέδιο που να οδηγεί σε πράξεις. Στεκόμαστε με σεβασμό και ενδιαφέρον απέναντι στο πρόβλημα, το κατανοούμε και περνάμε από τα ευχολόγια στην πράξη. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρατείνει μέχρι το τέλος του 2022 τη χρηματοδότηση για τη συνέχιση της λειτουργίας  5 Δομών  για την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Πρόκειται για 2 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και 3 Κέντρα Συμβουλευτικής και Υποστήριξης. Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 καλύπτει τόσο τα λειτουργικά έξοδα όσο και το μισθολογικό  κόστος του εξειδικευμένου προσωπικού που απασχολείται στις Δομές. Είμαστε παρόντες και συνεργαζόμαστε με το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων και όλους τους εμπλεκόμενους  φορείς για  να προστατεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να εξαλείψουμε το φόβο και να ισχυροποιήσουμε την κοινωνική συνοχή» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Σχετικές δημοσιεύσεις