Κλειστή η λαϊκή αγορά – Σε απόγνωση παραγωγοί και μικροπωλητές

Μεγάλη Δευτέρα σήμερα και για πρώτη φορά στην ιστορία της (για πάνω από έναν αιώνα) η εβδομαδιαία λαϊκή αγορά των Τρικάλων δεν λειτούργησε, όπως βεβαίως και όλες οι λαϊκές αγορές της Θεσσαλίας, σύμφωνα με την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Το γεγονός αποσυντόνισε βέβαια τους Τρικαλινούς καταναλωτές που κάθε Δευτέρα προμηθεύονταν από εκεί τα απαραίτητα φρούτα, λαχανικά κ.λπ., κυρίως όμως προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στους παραγωγούς και τους μικροπωλητές. Δεν είναι μόνο ότι τους στερεί το εισόδημά τους, αλλά και προφανώς αφήνει αδιάθετα τόνους προϊόντα τα οποία θα διέθεταν στην Τρικαλινή κοινωνία.

Ευθύς με την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας για αναστολή της λειτουργίας όλων των λαϊκών της Θεσσαλίας, η αντίδραση του προέδρου των μικροπωλητών Τρικάλων Νίκου Παπακώστα και του προέδρου των παραγωγών Αχιλλέα Κούκου ήταν εντονότατη.

Ήδη ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας έχει ζητήσει από τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργο Πιτσιλή, μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς αλλά και τους μικροπωλητές που ζημιώνονται από το κλείσιμο των λαϊκών αγορών.

Ζήτησε επιπλέον οι παραγωγοί αυτοί να ενταχθούν στους πληττόμενους ΚΑΔ και να χρησιμοποιηθεί η υφιστάμενη πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, για να δηλώσουν τάχιστα ότι επιθυμούν να τύχουν των ευεργετικών ρυθμίσεων για τις επαγγελματικές ομάδες οι οποίες πλήττονται από την απόφαση της Πολιτείας για την αναστολή λειτουργίας.

Προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος έκανε και ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

Τα προβλήματα είναι ότι αφενός η σημερινή λαϊκή αγορά δεν λειτούργησε και όπως δείχνουν τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα να λειτουργήσει καθ’ όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, όταν σε άλλες εποχές η κίνησή της ήταν μεγάλη.

Και η απώλεια του εισοδήματος των Τρικαλινών παραγωγών και μικροπωλητών είναι δυσαναπλήρωτη.

Σχετικές δημοσιεύσεις