Η κακοκαιρία «άλλαξε» τον χάρτη της Θεσσαλίας- Ενώθηκαν πέντε ποτάμια

Η επέλαση της κακοκαιρίας Daniel πέραν των θυμάτων που άφησε πίσω της και των τεραστίων διαστάσεων ζημιών άλλαξε και τον χάρτη της Θεσσαλίας.

 

Δορυφορική εικόνα, που ανέλυσε το κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου Αθηνών, και επικαλείται η ΕΡΤ, απεικονίζει την έκταση που πλημμύρισε από την κακοκαιρία Daniel (με το γαλάζιο και μπλε χρώμα). Η έκταση αυτή είναι τριπλάσια σε σύγκριση με την αντίστοιχη από τον Ιανό (με το μοβ χρώμα). Υπολογίζεται ότι ενώ ο Ιανός κατέστρεψε 150.000 στρέμματα, ενώ με την κακοκαιρία Daniel πλημμύρισαν περίπου 450.000 στρέμματα εκ των οποίων το 97% καλλιεργήσιμη γη, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για την επόμενη μέρα ως προς την επάρκεια τροφίμων.

ΦΩΤΟ ΕΡΤ

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΡΤ ιδιαίτερο γνώρισμα της Θεσσαλίας είναι ότι εκεί συναντιούνται 5 ποτάμια. Ο Ενιπέας (10ος σε μέγεθος ποταμός της χώρας) έρχεται από τα ανατολικά του Παλαμά, μαζεύει νερά από όρος Όρθρυς στη Φθιώτιδα, βγαίνει στον θεσσαλικό κάμπο και εκεί συναντά τον ποταμό Σοφαδίτη που έρχεται από Σοφάδες. Και οι δύο διέρχονται ανατολικά του Παλαμά και κατευθύνονται προς Πηνειό.

 

Δυτικά του χωριού Παλαμάς είναι ο Καλέντζης και Καράμπαλης και επίσης κατευθύνονται στον Πηνειό. Όλοι αυτοί οι 4 συναντιούνται μεταξύ τους και πριν τη Μεταμόρφωση μπαίνουν στον Πηνειό, μαζί με τα νερά των χειμάρρων πάνω από τα Φάρσαλα. Όλοι αυτοί οι ποταμοί φούσκωσαν από το μεγάλο ύψος βροχής, με αποτέλεσμα τις εικόνες αποκάλυψης που είδαμε.

 

ΦΩΤΟ ΕΡΤ

Κακοκαιρία: Ασυγκράτητη ακόμη και με τα τέλεια αντιπλημμυρικά;

Σημειώνεται ακόμη πως η βροχή ήταν πρωτοφανής στα χρονικά, από την εποχή που συλλέγονται δεδομένα, περίπου 150 ετών. Αναφέρεται ακόμη πως πιθανότατα δεν θα μπορούσε να συγκρατηθεί ούτε αν τα αντιπλημμυρικά έργα ήταν τέλεια, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν τέτοιες ελλείψεις.

 

Συγκεκριμένα:

 

λείπουν πολλά αντιπλημμυρικά έργα, κυρίως φράγματα συγκράτησης στα βουνά και έργα διευθέτησης στις ορεινές λεκάνες

τα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά είναι λάθος διαστασιολογημένα

αναχωματα, τάφροι και κανάλια, αρδευτικά και μη, είναι κατασκευασμένα με παρωχημένα δεδομένα

λείπουν αναλυτικοί χάρτες πλημμυρικού κινδύνου και όσοι υπάρχουν δεν έχουν υπολογίσει τα φερτά υλικά αλλά μόνο τον όγκο του νερού

δεν έχουν γίνει διανοίξεις σε κοίτες ποταμών και εκβαθύνσεις ώστε να μπορούν να συγκρατούν περισσότερο νερό

 

Σχετικές δημοσιεύσεις