90 χρόνια από την ίδρυση της ΕΑΣ Τρικάλων και του ιστορικού συνεταιρισμού «Καραμαλή»

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της συνοικίας Καραμαλή του Δήμου Τρικκαίων,  υπήρξε ένας ιστορικός συνεταιρισμός και συγκεκριμένα ήταν ένας από τους πρώτους συνεταιρισμούς των Τρικάλων. Ιδρύθηκε το έτος 1930 από τους κατοίκους της συνοικίας «Καραμαλή» του Δήμου Τρικκαίων. Ιδρυτικά μέλη του συνεταιρισμού …

Περισσότερα

Φωτογραφία-ντοκουμέντο με την κατακρημνισμένη γέφυρα του Τρικκαίογλου

Στις 18 Απριλίου 1941 Βρετανοί σαμποτέρ επιχείρησαν να ανατινάξουν όλες τις αμαξιτές γέφυρες των Τρικάλων θεωρώντας πως έτσι θα απέτρεπαν των προέλαση των Γερμανών προς την νότια Ελλάδα.

Το πέτυχαν όσον αφορά τις πέτρινες γέφυρες της Μαρούγγενας και του Αγίου …

Περισσότερα

Το εργοστάσιο του Τεγόπουλου στα Τρίκαλα

Κάποτε στα Τρίκαλα λειτουργούσαν ανθηρές βιοτεχνίες και βιομηχανίες με εκατοντάδες άτομα προσωπικό. Η οποιαδήποτε σύγκριση με την σημερινή θλιβερή οικονομική πραγματικότητα (πλην ελαχίστων περιπτώσεων) είναι καταδικασμένη.

Μία από αυτές τις βιομηχανίες, ίσως η περισσότερο περιώνυμη, ήταν η κλωστοϋφαντουργία Τεγόπουλου, το …

Περισσότερα

Τα Τρίκαλα “ζωγραφισμένα” από τον Γεώργιο Χολέβα

Ο Τρικαλινός εκδότης Γεώργιος Χολέβας εξέδωσε την δεκαετία του ’20 μια σειρά από 12 θαυμάσιες επιχρωματισμένες καρτ ποστάλ των Τρικάλων τις οποίες θα δούμε σταδιακά. Πέραν των άλλων πρόκειται για τις πλέον (μέχρι τότε) αντιπροσωπευτικές εικόνες της πόλης.

Στην συγκεκριμένη, …

Περισσότερα

Η… πλατεία “Βουβής” και η… Ακρόπολη των Τρικάλων

“Μία άποψις της Ακροπόλεως Τρίκκης” σημειώνεται στο πίσω μέρος της φωτοκάρτας αγνώστου φωτογράφου προπολεμικώς. Πρόκειται βέβαια για μια άποψη του Βυζαντινού Φρουρίου των Τρικάλων με το ρολόι.

Η απουσία δόμησης μας δίνει σε πρώτο πλάνο τον χώρο της μετέπειτα πλατείας …

Περισσότερα

Όταν η πλατεία Βουβής στα Τρίκαλα ήταν βοσκότοπος

Σε κάποιες υποτυπώδεις “καρτ ποστάλ” των Τρικάλων, ανάμεσα στα 1920 με 1930, αποτυπώνονταν και η καθημερινή ζωή των κατοίκων της πόλης που βεβαίως απέχει παρασάγγας από την σημερινή.

Στην εν λόγω, και παρόλο που το πλάνο βρίσκεται μια ανάσα από …

Περισσότερα

Τα Τρίκαλα μιας άλλης, πολύ διαφορετικής, καθημερινότητας

Εάν δεν το ανέγραφε ρητώς ότι πρόκειται για εικόνα των Τρικάλων, δύσκολα θα φανταζόμασταν ότι πρόκειται για τοπίο της πόλης μας.

Και όμως. Αρκετά χρόνια πριν, στην εποχή του Μεσοπολέμου, οι Αθηναίοι εκδότες “Α. Γκινάκος – Γ. Μαργαρίτης” κυκλοφόρησαν την …

Περισσότερα

Το Φρούριο των Τρικάλων σαν σε παραμύθι

Κάποτε ο Θεολόγης Τριανταφύλλου στο βιβλίο του “Τα Παλιά Τρίκαλα” είχε γράψει για το Κάστρο των Τρικάλων παραλληλίζοντάς το σαν “… ένα πελώριο δράκοντα που φυλάει μερόνυχτα τον απέραντο δυτικοθεσσαλικό κάμπο με την άφθονη βλάστησή του”.

Μια περιγραφή που μοιάζει …

Περισσότερα

Στο περίφημο “Γκιουλ Μπαχτσέ” των Τρικάλων

Προπολεμική φωτογραφία, του 1938, από το περίφημο κέντρο “Γκιουλ Μπαχτσέ”, που κατείχε προεξάρχουσα θέση ανάμεσα στα τότε λαϊκά μουσικά στέκια των Τρικάλων. Ο άγνωστος φωτογράφος καθόλου τυχαία δεν συμπεριέλαβε το γραμμόφωνο, σε πρώτο μάλιστα πλάνο στο κάδρο του, φανερώνοντας έτσι …

Περισσότερα

Το κουφάρι της γέφυρας Μαρούγγενας

Φωτογραφία ντοκουμέντο με την γέφυρα της Μαρούγγενας στα Τρίκαλα ανατιναγμένη από τους Βρετανούς (και συγκεκριμένα από Νεοζηλανδούς σαμποτέρ) την Μεγάλη Παρασκευή 18 Απριλίου 1941.

Μαζί της ανατινάχθηκε και η δίδυμή της γέφυρα του Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς επίσης και η χαλύβδινη …

Περισσότερα