«Πράσινη» δημόσια διαβούλευση στον Δήμο Τρικκαίων για την Κλιματικά Ουδέτερη Πόλη

Με δημόσια διαβούλευση και συσχεδιασμό, αλλά και συζήτηση με μαθητές/τριες των Τρικάλων, ο Δήμος Τρικκαίων στηρίζεται στους πολίτες για την Κλιματικά Ουδέτερη Πόλη το 2030. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021 και αφορά στην κατάθεση υποψηφιότητας, ώστε ο Δήμος Τρικκαίων να ενταχθεί στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030.

Για να συμβεί αυτό, στηρίζεται στους πολίτες, προωθώντας μια ανοιχτή, δημόσια και δημοκρατική διαδικασία, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες τεχνικές – επιστημονικές διαδικασίες και μελέτες.

Οι τρικαλινοί/ες μέσω ενός ηλεκτρονικά αναρτημένου ερωτηματολογίου, καλούνται να συνδιαμορφώσουν τις δράσεις για έναν Δήμο με πραγματικά ωφέλιμες «πράσινες» πολιτικές.

Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, «Η πόλη των Τρικάλων, ξεκινά τον “πράσινο” σχεδιασμό της, προκειμένου σε μία δεκαετία να μηδενίσει το ανθρακικό της αποτύπωμα. Φιλοδοξεί  να γίνει μία από τις πρώτες ελληνικές πόλεις που θα δεσμευθούν να εφαρμόσουν συγκεκριμένη στρατηγική προς την κλιματική ουδετερότητα, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μία βιώσιμη και εξωστρεφή τοπική οικονομία».

Η διαδικασία

Η διαδικασία είναι απλή και ήδη οι τρικαλινοί/ες έχουν μετάσχει σε άλλες δημόσιες διαβουλεύσεις. Με ένα κλικ στον σύνδεσμο  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfXwo87Lt-Kr4OAxI_PB9KO6yLP4Ntff6oJ4WPd-XdUd-mHxA/viewform?usp=sf_link

οι πολίτες με τη διεύθυνση ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου μετέχουν σε σειρά ερωτήσεων, σχετικά με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων.

Φυσικά, δίνεται η δυνατότητα να υποβληθούν και προτάσεις από όποιον/α ενδιαφέρεται να μετάσχει ακόμη πιο ενεργά.

Στα σχολεία

Ο Δήμος Τρικκαίων όμως δίνει λόγο και βήμα, στο μέλλον της πόλης και των χωριών, στους πολίτες που σε 9 χρόνια από σήμερα, δε θα κάθονται στα θρανία, αλλά θα είναι τμήμα της παραγωγικής διαδικασίας στην τρικαλινή κοινωνία. Ετσι, από τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 με αρχή από το 1ο Λύκειο Τρικάλων, θα ξεκινήσει μια ουσιαστική συμμετοχική διαβούλευση με μαθητές/τριες δύο τάξεων των Λυκείων. Σε ένα Συμμετοχικό Εργαστήριο, στελέχη του Δήμου θα παρουσιάσουν – εξηγήσουν τα όσα αφορά η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ζητώντας από τους/τις μαθητές/τριες να μετάσχουν ενεργά, με συνδιαμόρφωση προτάσεων.

Και διά ζώσης

Ο Δήμος Τρικκαίων όμως δε θα μείνει μόνο στην ηλεκτρονική διαβούλευση και τη συμμετοχή των μαθητών/τριών. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει η σχετική ενημέρωση και η συμπλήρωση ερωτηματολογίων και σε κεντρικά σημεία της πόλης, για πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι/ες με τη χρήση των ψηφιακών μέσων.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιανουαρίου 2021.
Ακολούθως, θα συγκεντρωθούν και κατηγοριοποιηθούν οι απαντήσεις, προκειμένου να αποτελέσουν τμήμα του φακέλου υποψηφιότητας του Δήμου Τρικκαίων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Σχετικές δημοσιεύσεις