«Διάκος ο ηρωομάρτυς» στον Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων  

Από την Πέμπτη 6/4 έως την Τετάρτη 12/4 στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου Τρικάλων θα προβάλλεται η ταινία «ΔΙΑΚΟΣ ο ηρωομάρτυς»

Ώρες προβολών:

καθημερινά και Κυριακές 20.00 και 22.15

 

Τιμές εισιτηρίων: Γεν. είσοδος 5 €.

φοιτητικό-μαθητικό- ανέργων- πολυτέκνων 4 €.

facebook/Δήμος Τρικκαίων

Δημοτικος  Κινηματογραφος Τρικαλων

 

ΔΙΑΚΟΣ ο ηρωομάρτυς Ιστορική-βιογραφία 120΄

 

τηλ. 2431020090

Ιστορική ταινία μυθοπλασίας με θέμα τη ζωή του ηρωομάρτυρα Αθανασίου Διάκου, πού θυσιάστηκε για την Ελευθερία της πατρίδας στις 24 Απριλίου 1821. Το σενάριο βασίζεται στην αληθινή ιστορία του ήρωα (1788-1821).

Η ταινία είναι παραγωγή της ΦΙΛΟΤΙΜΟ films (ὑπάρχει χάρι στό Φιλότιμο τῶν μελῶν καί τῶν φίλων της), τῆς Κινηματογραφικῆς Ὁμάδας τοῦ Πνευματικοῦ Κέντρου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμῶνος “Ὁ ΑΓΙΟΣ ΦΩΤΙΟΣ”.
Σενάριο – Σκηνοθεσία – Ὀργάνωση παραγωγῆς: ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΝΤΟΥΡΟΣ & ΟΜΑΔΑ.
Βοηθός ὀργάν. παραγωγῆς – Make-up: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ.
Σύμβουλος σκηνοθεσίας – Ἠχοληψία – Φωτισμοί: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ.
Δ/ντης Φωτογραφίας: ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΟΥΛΔΑΤΟΣ.
Δ/ντης Φωτ/φίας α΄ φάσης γυρισμάτων & συμπλ.: ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ.
Κοστούμια: ΕΛΕΝΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ.
Μουσική: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΑΜΠΑΣ (σέ θέματα Ἀνωνύμου Μοναχοῦ).
Μοντάζ: ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΚΚΑΣ.
Colour grading: ΝΤΙΝΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗΣ.
Παραγωγή: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΙΤΡΟΥΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ & ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ “Ο ΑΓΙΟΣ ΦΩΤΙΟΣ”.
Executive producer: MASSIVE PRODUCTIONS.

Ο σκηνοθέτης π. Παύλος Ντούρος σημειώνει για την ταινία: ««Η ταινία στηρίζεται εξ ολοκλήρου στον εθελοντισμό. Εκτός από δύο βασικούς και πολύτιμους συνεργάτες -οι οποίοι είναι επαγγελματίες του χώρου αυτού- όλοι οι άλλοι συντελεστές, στελέχη στον τομέα της παραγωγής και ηθοποιοί είναι ερασιτέχνες[…] Είναι άξιο απορίας και θαυμασμού – πώς συστρατεύθηκαν με χαρά, ενθουσιασμό και συγκινητική διάθεση θυσίας και προσφοράς τόσοι άνθρωποι εκπληκτικής ανομοιογένειας: δάσκαλοι, καθηγητές, δικηγόροι, στρατιωτικοί, έμποροι, επιχειρηματίες, αγρότες, εργάτες, νοικοκυρές, φοιτητές, μαθητές ακόμη και νήπια! Συμμετείχαν στον «ΔΙΑΚΟ» περίπου 270 πρόσωπα. Εξ αυτών οι 85 ερμήνευσαν κάποιον μικρότερο ή μεγαλύτερο ρόλο και οι υπόλοιποι έλαβαν μέρος ως κομπάρσοι».

 

Κριτική:

Με ικανοποιητικές τεχνικές προδιαγραφές απεικονίζεται στην ταινία το τοπίο της ελληνικής φύσης, όπου έζησε και έδρασε ο Διάκος. Αποτυπώνεται με ζεστά γήινα χρώματα, που εκφράζουν συμβολικά την καθαρότητα της ψυχής του εθνικού ήρωα.

Ο  μεγάλος έρωτας μιας νεαρής  χωριατοπούλας με το Διάκο εκφράζεται με στοιχεία μελό. Η μουσική επένδυση της ταινίας βασισμένη σε παραδοσιακά και βυζαντινά ακούσματα. Εναρμονίζεται με το συναισθηματικό κλίμα  που πηγάζει από την εξελικτική πορεία του Διάκου στην συνολική δομή της ταινίας.

Οι ρόλοι των προσώπων που συμμετέχουν στη ταινία ερμηνεύονται από κατοίκους της Κατερίνης με βιωματικό λόγο και πηγαίο τρόπο. Αυτό αναδεικνύεται από το γεγονός ότι είναι ερασιτέχνες ηθοποιοί. Κατά αυτόν τον τρόπο, εναρμονίζεται με το αισθητικό ύφος της ταινίας που έχει σαφές μήνυμα να αναδείξει την μορφή του ηρωομάρτυρα Διάκου. Η ταινία, πιστεύω, μπορεί […] να συντελέσει σε μια ιστορική αφύπνιση με αφορμή την φετινή επέτειο του 1821, πιθανώς το σημαντικότερο γεγονός στη νεότερη Ελληνική Ιστορία, με την ιδιαίτερα σημαντική διεθνή του απήχηση.

Νίκος Θωμόπουλος  https://www.filmandtheater.gr/diakos-o-ieromartys/

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Σχετικές δημοσιεύσεις