Βιοκλιματικό και ενεργειακά αυτόνομο το νέο 20ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων

Ετοιμο για υποβολή στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι από τον Δήμο Τρικκαίων, το πρώτο από τα 4 έργα που αναμορφώνουν όλη την περιοχή του λόφου Προφήτη Ηλία και της πρώην ΤΑΞΥΠ στα Τρίκαλα. Πρόκειται για το έργο για την «Κατασκευή 20ου Νηπιαγωγείου Τρικάλων», που ακολουθεί τα στοιχεία της βιοκλιματικής κατασκευής, για μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση και μάλιστα με «δικά του» φωτοβολταϊκά. Το έργο εντάχθηκε στη συνολική αναβάθμιση της περιοχής με
– Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων
– Μουσείο τεχνολογίας
– Ανάπλαση λόφου Πρ. Ηλία.
Με προϋπολογισμό 716.200,00€ το έργο θα υποβληθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς ήδη η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τρικκαίων ολοκλήρωσε τη σχετική μελέτη. ΤΟ σχολείο λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα με τη στέγαση νηπιαγωγείου στην περιοχή (μέχρι τώρα μισθώνεται κτήριο). Επίσης, θα είναι και ενεργειακά σύμφωνο με τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς στη στέγη του θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά στοιχεία.

Το κτήριο

Το νέο νηπιαγωγείο θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο εμβαδού 1.253,44 μ2. της πρ. ΤΑΞΥΠ, μετά το αίσιο αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Τρικκαίων. Το ίδιο το διδακτήριο θα έχει εμβαδό 301,79 τ.μ.  και θα περιλαμβάνει 2 αίθουσες διδασκαλίας, μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (ενοποίηση αίθουσας διδασκαλίας & χώρου αναμονής), χώρο αναμονής, γραφεία διοίκησης,  χώρο ανάπαυσης νηπίων, τραπεζαρία-κουζίνα αποθήκη,  λεβητοστάσιο και χώρους υγιεινής.

Στη μελέτη προβλέπονται όλα, όσα σχετίζονται με τον σκελετό του κτηρίου, τις βαφές, τις τοιχοποιίες, τα κουφώματα, τις στέγες κ.λπ. Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνεται στη χρήση του κτηρίου από νήπια, είναι και το ότι τα εξωτερικά κουφώματα θα είναι έγχρωμα αλουμινίου, με διπλούς θερμομονωτικούς – ηχομονωτικούς ανακλαστικούς υαλοπίνακες, με αντιβανδαλιστική προστασία και με σήτες αερισμού. Προβλέφθηκαν, επίσης, όλα τα σχετικά με τις υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση, κεντρική θέρμανση κ.α.)

Φωτοβολταϊκά

Τα φωτοβολταϊκά θα έχουν ισχύ 12,6 kWp, προκειμένου να αυτονομηθεί ενεργειακά το διδακτήριο. O φωτοβολταϊκός σταθμός θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα παρέχει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια προς συμψηφισμό (Netmetering) στον διαχειριστή του συστήματος.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Σχετικές δημοσιεύσεις