Δήμος Μουζακίου: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του συνεδρίου «Ο Γ.Καραϊσκάκης και η εποχή του»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τρίτη 29/06, η πρώτη ημέρα διεξαγωγής του συνεδρίου με θέμα: «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η εποχή του», που διοργανώνει ο Δήμος Μουζακίου σε συνεργασία με την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν.Καρδίτσας.

Το συνέδριο που λαμβάνει χώρα στο Μουζάκι, συνεχίζεται την Τετάρτη 30/06 και θα ολοκληρώσει τις εργασίες του την Πέμπτη 01/07, ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής δρ.Αντώνη Αντωνίου, για το στόχο του συνεδρίου και στη συνέχεια με τις ακόλουθες εισηγήσεις:

–  Μνήμη της Επανάστασης και η αμφιθυμία για τους οπλαρχηγούς: Οι συνδηλώσεις των απεικονιστικών πηγών για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Εισήγηση της Κατερίνας Π. Μπρέγιαννη – Διευθύντρια Ερευνών, Κ.Ε.Ι.Ν.Ε. Ακαδημίας Αθηνών.

–  Η μεταστροφή του Καραϊσκάκη από «διάβολο» σε «άγγελο» και ο άτακτος εθνικός στρατός του Εικοσιένα. Εισήγηση του Διονύση Τζάκη – Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας/Ιόνιο Πανεπιστήμιο

– Γεώργιος Καραϊσκάκης και Οδυσσέας Ανδρούτσος: βίοι παράλληλοι, ταυτότητες υβριδικές σε εποχές συγκρότησης του ηρωισμού. Εισήγηση του Αντώνη Σμυρναίου – Αναπλ. Καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας, Ιστορίας της Ν. Εκπαίδευσης και Διδακτικής της Ιστορίας, Π.Τ.Δ.Ε., Παν. Θεσσαλίας.

 

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Μουζακίου, Θεοφάνης Στάθης, μεταξύ άλλων τόνισε: «Με χαρά μεγάλη σας καλωσορίζω στο μεγαλύτερο συνέδριο που έχει γίνει πανελλαδικά και τολμώ να πω και παγκοσμίως, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Αρχιστράτηγο της ελληνικής επανάστασης τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, το άξιο τέκνο του Δήμου Μουζακίου και του Μαυρομματίου, που είναι η γενέτειρά του.

Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο μας, να παρευρίσκονται στο συνέδριο με θέμα: «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η εποχή του», σπουδαίοι συγγραφείς, ερευνητές, καθηγητές πανεπιστημίου και διδάκτορες από όλη την Ελλάδα, με απώτερο σκοπό να «φωτίσουν» μεταξύ άλλων πτυχές του μεγάλου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης και να σκιαγραφήσουν την εποχή του αγώνα της ανεξαρτησίας.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ανέκαθεν είναι ο πρωταγωνιστής στις κορυφαίες εκδηλώσεις του Δήμου Μουζακίου και είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον «γιό της καλογριάς», που γεννήθηκε και ανδρώθηκε στο Μαυρομμάτι, πολέμησε και έδωσε τη ζωή του για να είμαστε εμείς ελεύθεροι.

Ιδιαίτερη τιμή αποτελεί για τον Δήμο μας, το γεγονός ότι το εν λόγω συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής της Ελλήνων – η οποία θα αναλάβει να εκδώσει τα Πρακτικά του Συνεδρίου έπειτα από τη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τον Πρόεδρό της, Κωνσταντίνο Τασούλα-  και του Υπουργείου Αθλητισμού και Πολιτισμού.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας γιατί βοήθησε στο να πάρει σάρκα και οστά η εκδήλωση, καθώς και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και φυσικά στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν.Καρδίτσας για την συνδιοργάνωση».

Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.Τιμόθεος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας που κήρυξε και την έναρξη εργασιών του συνεδρίου, η Βουλευτής ΝΔ Καρδίτσας και εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων Ασημίνα Σκόνδρα, οι Αντιπεριφερειάρχες Καρδίτσας Κωστής Νούσιος και Νίκος Καραγιάννης, ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας και Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας Τέλης Σπάνιας, η Πρόεδρος του ΔΣ Μουζακίου Μαρία Καραμπέκου, ο Αντιδήμαρχος Μουζακίου Νίκος Πούπης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Μουζακίου Νώντας Γκινής, ο Πρόεδρος του Μαυρομματίου Γιώργος Νάσιος, ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΜ Γιώργος Γέρμανος, η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων Έλλη Δρούλια, ο Πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης Στέφανος Κούτρας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν.Καρδίτσας Μανώλης Στεργιόπουλος.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις