Πρόγραμμα Μεικτής Κινητικότητας ” Πνευματική και Πολιτισμική Κληρονομιάς των Μετεώρων

Συμμετοχή τριών πανεπιστημίων:

στο πλαίσιο «ERASMUS+»:

Θεολογική σχολή Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου «ΠατριάρχηςΙουστινιάν», Τμήμα Εκκλησιαστικών Τεχνών

Θεολογική σχολή Πανεπιστημίου ΒελίκοΤύρνοβο «Κύριλλος και Μεθόδιος», Τμήμα Εκκλησιαστικών Τεχνών.

Θεολογική Σχολή Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήμα Θεολογίας.

Στο πρόγραμμα πήραν μέρος 25 φοιτητές (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες), καθώς και οι εξής καθηγητές:

AndreiMusat, καθηγητής Αγιογραφίας.

MihaiComan, καθηγητής Αγιογραφίας

VaniaSapoundzieva, καθηγήτρια Φορητών εικόνων

TodorEnchev, καθηγητής Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης

Γλυκερία Χατζούλη, καθηγήτρια ΒυζαντινήςΑρχαιολογίας και Τέχνης

Ηλίας Ευαγγέλου, καθηγητής Εκκλησιαστικής γραμματείας και πνευματικός βίος των σλαβικών λαών

Το πρόγραμμα εξελίχθηκε από 26 – 31 Μαΐου 2024. Η παρουσίαση των μνημείων και των κειμηλίων έγινε από την καθηγήτρια κ. Γλυκερία Χατζούλη. Η επίβλεψη των σχεδίων που εκπονήθηκαν από τους φοιτητές των πανεπιστημίων  έγινε από τους καθηγητέςVaniaSapoundzhieva και AndreiMusat. Η θεματική των μαθημάτων ήταν η εξής:

  1. Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά:ο κρητικός ζωγράφος ΘεοφάνηςΣτρελίτζαςΜπαθάς(+1559) και η τέχνη του.
  2. Μονή Ρουσάνου(Μεταμορφώσεως): ο κρητικός ζωγράφος Ζώρζης ή Τζώρτζης και η τέχνη του.
  3. Μονή Βαρλαάμ (Αγίων Πάντων):α) Το καθολικό της Μονής Βαρλαάμ και το έργο των Θηβαίων ζωγράφων Φράγγου Κατελάνου (1548) και των αδελφών ιερέα Γεωργίου και ΦράγγουΚονταρή (1566). β) Το παρεκκλήσι των Τριών Ιεραρχών και η τέχνη του ιερέα Ιωάννου και των υιών του (1637). γ) Ηπαρουσίαση των κειμηλίων του μουσείουτης Μονής Βαρλαάμ.
  4. Μονή Αγίου Στεφάνου: α) Το παλαιό καθολικό της μονής του Αγίου Στεφάνου (1620-1640): Η τέχνη και η αρχιτεκτονική. β)Το νέο καθολικό του Αγίου Χαραλάμπους και η τέχνη του ζωγράφου Βλάση Τσοτσώνη (1990-2024). γ) Τα κειμήλια του μουσείου της μονής του Αγίου Στεφάνου.
  5. Μονή Μεταμορφώσεως (Μεγάλο Μετέωρο). α) Το παλαιό καθολικό της Μονής Μεγάλου Μετέωρου – έργο του εργαστηρίου της Καστοριάς (1483). β) Το νέο καθολικό της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου (1552). γ) Τα κειμήλια του μουσείου της μονής του Μεγάλου Μετεώρου.
  6. Η παλαιά Μητρόπολη Καλαμπάκας (Κοίμηση της Θεοτόκου) και το έργο του ζωγράφου Ιερέα Κυριαζή και του Νεοφύτου – υιού του κρητικού ζωγράφου Θεοφάνη (1573).

Απόόλα τα μνημεία (μονές και ναούς), φιλοτεχνήθηκαν επιλεκτικά από τους φοιτητές των παραπάνω πανεπιστημίων μορφές αγίων, εικονογραφικές συνθέσεις καθώς και ελεύθερα θρησκευτικά θέματα του επιβλητικού τοπίου της Θηβαϊδας των Σταγών. O Πρόεδρος του συλλόγου των ιεροψαλτών Νομού Τρικάλων κ. Αθανάσιος Δημητρίου MS θεολογίας, προσέφερε στους φοιτητές του προγράμματος Erasmus+coton-papier και μολύβια ζωγραφικής.  Όλα τα έργα των φοιτητών θα παρουσιασθούν σε τέσσερεςσπονδυλωτές εκθέσεις που θα λάβουν χώρα στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου, στο Πανεπιστήμιο «Κυρίλλου και Μεθοδίου» ΒελίκοΤύρνοβο, στο Αριστοτέλειο ΠανεπιστήμιοΘεσσαλονίκης και στην Καλαμπάκα.

Σημειώνεται τέλος ότι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα διέμεναν στο ξενοδοχείο FamisisEdenστην Καλαμπάκα.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις